Gorenjska
1213 ogledov

»Srečen je človek, ki se rodi in umre na soncu«

park La ciotat, Kranj, kipi
1/4
Saša Despot / Mediaspeed Slovesnost v Parku La Ciotat v Kranju.
V prenovljenem parku La Ciotat v Kranju ob Bleiweisovi cesti oziroma nasproti sedeža policije in Gorenjske banke sta danes Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, in Geneviève Boissier, podžupanja mesta La Ciotat, slovesno odkrila kip francoskega pesnika Alphonsa de Lamartina.

Mestna občina Kranj je lani v Parku La Ciotat, ki nosi ime po prvem mestu, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958, začela postavljati kipe literarnih sodobnikov Franceta Prešerna. S spominskimi obeležji se tako poklanja velikim mojstrom besede svetovnih razsežnosti in hkrati spodbuja meščane, da si v parku ne le odpočijejo, ampak tudi preberejo kakšno knjigo oziroma poiščejo kakšno lepo misel ali pa poklepetajo med seboj.

Zgodbe o mednarodnem povezovanju v parku se je občina lotila v sodelovanju z veleposlaništvi, a kipe so potem darovala podjetja, kajti veleposlaništva nimajo namenskih sredstev za takšne projekte. Kip Alphonsa de Lamartina, ki so ga odkrili danes, pa je donacija mesta La Ciotat in je delo kiparke Isabelle de Montvalon: vlili so ga v livarni v Italiji, odkoder so ga nato neposredno prepeljali v Kranj.  

»Mestu La Ciotat se iskreno zahvaljujem za sodelovanje. Združuje nas dolgoletna vez, ki jo bomo skrbno negovali tudi v prihodnje. Kip francoskega pesnika Lamartina je prvi, ki ga postavljamo v prenovljenem parku. Povsod, kjer vidite zdaj zemljo, bo jeseni zeleno. Posejali bomo travo in zasadili okrasne rastline. Med prenovo parka nismo odstranili nobenega drevesa. Razmišljamo, da bi posadili še kakšno. Tako je sedaj videti naš park, ki ponazarja mednarodne vezi Kranja s tujino. Te so se po pandemiji močno okrepile, kontaktirajo nas z vseh koncev sveta. Ravno včeraj smo se vrnili iz ZDA, kjer smo sklenili novo pobratenje, in sicer z mestom Colorado Springs. Zagnano nadaljujemo mednarodno sodelovanje,« je povedal župan Matjaž Rakovec, ki je podžupanji mesta La Ciotat izročil tudi listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu.

Podžupanja Geneviève Boissier, ki se je pred prireditvijo tudi vpisala tudi v častno knjigo Mestne občine Kranj, pa je pojasnila, da je pesnik in politik Alphonse de Lamartin (1790–1869) nekaj časa živel v mestu La Ciotat in da je bil tudi župan v svojem rodnem mestu Mâcon.
O mestu La Ciotat je napisal: 'Srečen človek, ki se rodi in umre na soncu, srečen tisti, ki ima hišo in vrt svojih očetov ob tem morju, kjer je vsak val iskrica, ki osvetli zemljo.'

»Kranj nima morja, pa vendar bi njegove besede lahko veljale tudi za vas, ker se vsakič, ko vas obiščem, zavedam, da je v vašem mestu lepo živeti. Naši mesti sta pobrateni že 64 let. Prijateljstvo bomo še naprej negovali. Ta volja je dokaz odprtosti, zavedanja, da smo si podobni. In da nas različnost ne razdvaja ... Naj živi Kranj, naj živi La Citotat. Naj živi Francija, naj živi Slovenija!« je dejala podžupanja Geneviève Boissier.

park La ciotat, Kranj, kipi | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed

V kulturnem programu so nastopile kranjske osnovnošolke in gimnazijke, in sicer pevski zborček Osnovne šole Orehek, in sicer Marcela Oblak, Manca Oblak, Anja Kapler, Lucija Kalan in Eva Šifrer pod mentorstvom učiteljice Katje Eržen Bratina, Lamartinovo Osamljenost sta občuteno recitirali Paulina Lina Tomažič z Gimnazije Franceta Prešerna Kranj pod mentorstvom profesorice Marije Vreček Sajovic in Ivana Nagode z Gimnazije Kranj, s prečno flavto pa je dogodek pospremila Urša Poljanec z Gimnazije Kranj, slednji sta nastopili pod mentorstvom profesorice Tine Lušina Basaj.

park La ciotat, Kranj, kipi | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed

Trenutno je Kranj pobraten z devetimi mesti, z več kot 30 ima podpisane listine o sodelovanju. Z ameriškim Colorado Springsom je bil, kot smo že poročali, sporazum o pobratenju podpisan konec prejšnjega tedna, 29. julija.
Med temi devetimi pobratenimi mesti je tudi ruski Jekaterinburg, s katerim pa je Kranj marca letos, potem ko je kranjski mestni svet sprejel Deklaracijo proti ruski agresiji v Ukrajini, zamrznil sodelovanje. Kot je danes pojasnil župan Rakovec, so iz Mestne občine Kranj posredovali dopis v Jekaterinburg, a nanj ni bilo doslej nobenega odziva. »Komunikacija je prekinjena, nihče si ne želi karkoli razburkati ... imamo zamrznjeno stanje. Tudi Colorado Springs, ki je pobraten s Smolenskom, je zamrznil odnose, in kot so nam pojasnili, nimajo stikov. Žal je do tega prišlo. In tudi bratski kitajski Zhangjiakou, z njim je Kranj pobraten od decembra 2021, je precej zaprt zaradi znanih razmer s covidom...  Je pa predvideno, da pride februarja 2023 v Kranj in Planico, kjer bo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, delegacija Colorada Springsa in župan tega mesta John Suthers,« je dejal župan Rakovec.

Ob prenovi ni padlo nobeno drevo

Park La Ciotat bo, kot je tudi v govoru poudaril župan, polno zasijal jeseni, saj v poletni suši ne bi imelo nobenega smisla saditi trave in rož, predvidoma oktobra pa bodo odkrili še en kip Prešernovega sodobnika iz bližnje soseščine. Sama prenova parka, vredna 96 tisoč evrov, je bila izvedena skladno z arhitekturno nalogo podjetja N invest iz Domžal, zamisli za prenovo pa so podali iz Mestne občine Kranj. V parku naj bi bilo sicer dovolj prostora še za 10 kipov.

Pri tem je pomembno, da so kljub velikim posegom v park vsa drevesa ostala nedotaknjena. Med njimi je zlasti "pomemben" javor oziroma drevo miru, ki sta ga oktobra 2006 na pobudo Društva Joga v vsakdanjem življenju posadila predsednik Svetovnega mirovnega sveta Njegova svetost Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda in župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj.

Pot svetovnih Prešernovih sodobnikov

Na t. i. poti svetovnih Prešernovih sodobnikov v Parku La Ciotat so v Prešernovem mestu, kot Kranjčani radi imenujejo svoje mesto Kranj, prva kipa postavili oktobra 2021, in sicer kip največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in kip njegovega ruskega sodobnika Mihaila Jurjeviča Lermontova, ob navzočnosti veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji Timurja Ejvazova in častnega konzula Ruske federacije v Sloveniji Danila Durakovića.

Novembra 2021 so odkrili kip največjega ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka, in sicer v navzočnosti ukrajinskega veleposlanika Mihajla Brodoviča in častnega konzula Sandija Brezovnika.

Februarja 2022 je sledilo odkritje kipa španskega pesnika Joseja de Espronceda v navzočnosti španskega veleposlanika Juana Aristeguja, danes pa, kot petega doprsnega kipa, še francoskega pesnika Alphonsa de Lamartina.

SODELOVANJE Gorenjska Kranj ima novo kulturno stičišče Jekaterinburg VOJNA Gorenjska Kranj zamrznil pobratenje z ruskim Jekaterinburgom KRANJ Gorenjska Pobratenja so pomembna, a morajo biti dobro premišljena pobratenje, Mestna občina Kranj, Colorado Springs POVEZOVANJE Gorenjska Kranj se je pobratil s Colorado Springsom

 

Komentarjev 1
  • djdj 01:34 03.avgust 2022.

    Kako je že rekel Mišo: j.... vam sunac: https://www.youtube.com/watch?v=FKh9-IRwFko