Gorenjska
105 ogledov

Tišina, da jo slišiš

jezersko Miran Šubic
Na Jezersko cesta vodi skozi najdaljšo slovensko vas Kokro in v teh dneh na njej dejansko ne srečaš nikogar. Okoli 700 prebivalcev Zgornjega in Spodnjega Jezerskega uživa ob prelepi naravni kulisi okoli njih, občina Jezersko pa je ena tistih v Sloveniji kjer nimajo nikogar z virusno okužbo.

Prelep dan je bil že kar kičast: gore zasnežene, travniki zeleni, ritem življenja pa na Jezerskem umirjen. Zato ni naključje, da najprej srečamo enega najbolj znanih gostincev Milan Milošič, ki je z gostiščem ob Planšarskem jezeru dolga leta »reševal« ponudbo kraja: »Moji zaposleni so doma, nikogar nisem odpustil. V času krize moraš zaščititi in poskrbeti za dobre delavce, ki jih v naši panogi že tako ni lahko dobiti, na Jezerskem je še težje. Čakamo na boljše čase, sam pa se pripravljam tudi na prenovo objekta ob jezeru kjer bo nastal manjši hotel. Papirji so vedno dolgotrajna zgodba, nisem izjema,« nam je pripovedoval med svojo dnevno zadolžitvijo: sprehajanjem štirinožnega prijatelja!

Tišina ob jezeru je res kar nalezljiva, malo višje pa med odkrivanjem ponjave z rož v »garkelnu« zmotimo naslednjo sogovornico, upokojenko Jožico Zadnikar: »Mraz je bilo zjutraj, pet pod ničlo. Pa so rože zdržale, mi pa bomo tudi. Dokler ni bilo omejitev z občinskimi mejami, je bilo tu ogromno ljudi na izletih, zdaj pa je res mir kot ga Jezersko tudi že skoraj ne pozna.« Zaprt je tudi novi elitni hotel znanega podjetnika Marjana Batagelja, ki se je – kot sam rad pove – zaljubil v Jezersko in tudi zato z eno svojih naložb resnično Jezersko dodatno spremenil v turistični raj prihodnosti. Čeprav so v preteklosti ljudje največkrat svoj kruh iskali v tovarnah v Kranju, je zdaj na Jezerskem bistveno več takih, ki so usmerjeni v turizem. Ekološko neokrnjen kraj z naravnost prelepo okolico, floro in favno, je kot nalašč za to. Konec koncev je dokaz za to tudi novi župan Andrej Karničar, ki s svojo družino ustvarja ponudbo Šenkove domačije in je večkrat javno povedal, da je občina pomembna za Jezerjane, ki so se odcepili od preddvorske občine pred ducat leti. Morda pa bo v prihodnje Jezersko lahko izpostavilo še enega aduta: so ena od občin kjer niso imeli in (še) nimajo nikogar okuženega z virusom.

Cesta proti mejnemu prehodu nas z opozorilno tablo opomni, da v Avstrijo ne moremo. Ob cesti sameva tudi postajališče, kjer si navadno obiskovalci natočijo v steklenico jezersko slatino – za mnoge zdravilno vodo, katere izkoriščanje bi bilo v prihodnje tudi lahko turistična prednost občine, ki ima občinsko mejo tudi na preko 2500 metrov nad morjem, obe naselji (Spodnje in Zgornje Jezersko) pa sta na okoli tisoč metrov nad morjem. V preteklosti je bilo Jezersko znano tudi kot zdravilišče saj naj bi rezek in čist gorski zrak koristil pri očesnih boleznih. »Sem gor si virus ne upa,« nam je dejal eden od domačinov, ki so bili od nekdaj znani kot samosvoji ljudje…

jezersko | Avtor: Miran Šubic Miran Šubic
Jezersko je izhodišče za gorske ture po vršacih, ki ga obdajajo. Opozorilo: trenutno so marsikje razmere povsem zimske, zato previdno!

jezersko | Avtor: Miran Šubic Miran Šubic
Milan Milošič, dolgoletni gostinec, v času krize verjame v svoje zaposlene in načrtuje naložbo.

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice