Gorenjska
19727 ogledov

Tragično, umrl v Severni Triglavski steni

Triglav Severna stena arhiv Žurnal24 Severna Triglavska stena.
Danes, v soboto, se je okoli 11. ure v Severni Triglavski steni v Tržaški smeri pri padcu smrtno ponesrečil alpinist. Nesreč v gorah je bilo veliko, samo na območju Triglava kar tri, je navedeno na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Gorski reševalci iz GRS Mojstrana, Kranjske Gore in Rateč ponesrečenemu v Tržaški smeri niso mogli pomagati. S pomočjo helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku pa so iz stene rešili soplezalca. Umrlega alpinista pa bodo, kot navajajo, v dolino prepeljali jutri, v nedeljo.

Drugi dve nesreči na območju Triglava sta se zgodili popoldne. Malo čez 14. uro je plezalcu v Slovenski smeri padla na ramo skala. Poškodovanemu so pomagali gorski reševalci GRS Mojstrana. Vojaški helikopter ga je prepeljal v dolino, nato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Eno uro pozneje, malo čez 15., pa je vnovič v Severni streni Triglava, a v Dolgi Nemški smeri, plezalec padel na polico. Odlomil naj bi se  mu bil oprimek. Tudi tokrat so poškodovanemu pomagali reševalci GRS Mojstrana, skupaj s soplezalcem so ju dvignili v vojaški helikopter in oba prepeljali v UKC Ljubljana.

Vojaški helikopter je skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku imel okoli 18. ure še eno posredovanje in nato vožnjo do UKC Ljubljana : med Malim Grintovcem in Zaplato (občina Preddvor) je strmoglavil jadralni padalec. Poškodovanemu so nudili pomoč tudi reševalci GRS Kranj.

V Bohinju se je v soboto zgodaj zjutraj pri padcu huje poškodovala tudi potnica pri letu v tandemu z jadralnim padalom, navajajo s Policijske uprave Kranj.

Na območju Travnika pa se je prav tako v soboto poškodoval še en plezalec, nad Ukancem pa zaradi zdrsa še planinka.

Policija ob vseh teh nesrečah opozarja, da so vzroki zanje padci, drsi, padajoče kamenje in v zadnjem obdobju tudi velikokrat odlomi oprimkov v plezalnih smereh v gorah. Opozarjajo na odgovornost, previdnost ... Prilagodite se gori, ona se ne bo, je zapisal mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj.

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:33 23.avgust 2021.

    zadnja leta je res noro v hribih. Točke kjer so koče, so postale kot romarske poti, vidiš pa vse živo, od sandalov, špagaric in supergic. To niso hribovci, pač pa izletniki, ki v hribih delajo gužvo in v nevarnost spravljajo ...prikaži več sebe, druge hribovce in navsezadnje tudi gorske reševalce.

  • Alojz Kokot 10:23 22.avgust 2021.

    GORA NI NORA NOR JE TISTI KI GOR RINE