Gorenjska
1078 ogledov

Trajnostno povezani tudi v Kranju

Peter Šalamon
Mestna občina Kranj (MOK) se bo tudi letos, šestnajstič zapored, s številnimi aktivnostmi pridružila Evropskemu tednu mobilnost (ETM), ki bo od 16. do 22. septembra potekal v 94 slovenskih občinah.

»Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad. Letos pod sloganom: Trajnostno povezani,« so ob letošnjem ETM zapisali organizatorji. Pobuda si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti, kot so hoja, kolo ali javni prevoz. Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

MOK se je trajnostnemu razvoju zavezala že pred leti. Veliko število projektov je tako naravnanih v smeri spodbujanja trajnostne mobilnosti ter ohranjanja okolja. V zadnjih petih letih so tako dolžine kolesarskih povezav razširili s 24 na več kot 68 kilometrov. Trenutno poteka gradnja kolesarske povezave na relaciji Športni park Kranj–Avtobusna postaja Kranj na delu Ceste Staneta Žagarja. Na Zlatem polju gradijo parkirišče P+R, ki bo vključeno v sistema javnega potniškega prometa ter javne izposoje koles KRsKOLESOM. V zadnjem obdobju so zasadili vrsto drevoredov ter urejali zelene parkovne površine. Čedalje več tako naravnanih pobud prejemajo tudi od občanov v okviru participativnega proračuna. K vsemu temu pa kranjsko občino v prihodnje zavezuje tudi izbor Evropske komisije o vključitvi Kranja med 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.

Sporočilu »Trajnostno povezani« bodo v MOK sledili tudi v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. »Glavna prizorišča bodo na Slovenskem in Glavnem trgu ter ob Centru trajnostne mobilnosti na Planini. V program so vključene tako predstavitve kot praktični prikazi posameznih ukrepov trajnostne mobilnosti: uporaba koles kot prevoznega in tovorno-transportnega sredstva, e-vozil v skupni rabi in promocija javnega prometa. Delavnice in izobraževanja bodo spodbuda udeležencem k spreminjanju svojih potovalnih navad in kako ob tem tudi uživati. Čedalje bolj se krepi zavedanje, da h kakovosti življenja v lokalni skupnosti pomembno prispeva uporaba lokalno pridelanih živil v prehrani, zato bodo vsi dogodki podprti s prisotnostjo in ponudbo lokalnih pridelovalcev,« je ob tem povedal Andrej Zalokar.

 | Avtor:
 | Avtor:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.