Gorenjska
4694 ogledov

Trije bi radi postali graščaki

Starološki grad, Škofja Loka. Turizem Škofja Loka Starološki grad čaka na nove lastnike.
Novi lastnik Starološkega gradu bo, kot smo že poročali, znan po javnem odpiranju ponudb 2. marca. Danes, 25. februarja, pa se je iztekel rok za plačilo varščine.

Silva Košnjek, članica komisije, pristojne za javno zbiranje ponudb, in direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, je za Žurnal24 pojasnila, da so bile po informaciji ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v proračun države vplačane tri varščine za nakup.

Izklicna cena gradu z ožjo okolico in dvoriščnim objektom delavnic znaša 175.000 evrov. Varščina pa je 10 odstotkov od izklicne cene, se pravi 17.500 evrov, in jo je bilo treba vplačati najpozneje tri dni pred iztekom roka za oddajo ponudbe.

V okoli 800 let starem Strahlovem gradu oziroma Starološkem gradu, s katerim upravlja Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, so od leta 1936 do 1979 izvajali varstvo, nego in oskrbo odraslih. Že 12 let pa je grad popolnoma prazen. Lastnik, država oziroma Republika Slovenija, ga je nazadnje neuspešno prodajal maja 2018 po izklicni ceni 190 tisoč evrov.

Tudi Občina Škofja Loka je zainteresirana

Starološki grad je tudi spomenik državnega pomena od leta 1999 naprej, zato mora lastnik upoštevati številne opredelitve in vrednotenja oziroma pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Z Občine Škofja Loka, ki ima na omenjenih nepremičninah predkupno pravico, so nam pred dobrim mesecem, potem ko je bil v Uradnem listu RS objavljen razpis za prodajo, razložili, da je Občina Škofja Loka zainteresirana za pridobitev nepremičnine.

Do danes pa ni jasno, ali bo predkupno pravico uveljavila ali ne.

Kot so nam pojasnili v ponedeljek, 28. februarja, bo Občina glede uveljavljanja predkupne pravice lahko odločila šele z ozirom na rezultat odpiranja ponudb, ko bosta znana končna cena in ponudbenik.

 

Komentarjev 1
  • Judith_Carter 10:27 27.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice