Gorenjska
4055 ogledov

Starološki grad spet naprodaj

Starološki grad, Škofja Loka. Turizem Škofja Loka Starološki grad čaka na nove lastnike.
V petek, 14. januarja, je bilo v Uradnem listu RS objavljeno, da upravljalec Starološkega gradu, to je Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, zbira ponudbe za prodajo gradu in pripadajočih nepremičnin, ki so v lasti Republike Slovenije. Gre že za drugi poskus prodaje v manj kot štirih letih.

Grad v Stari Loki je bil na dražbi za 190 tisoč evrov že maja 2018. A varščine tedaj, čeprav si je nepremičnine ogledalo več zainteresiranih, ni vplačal nihče in tudi občina Škofja Loka se je odrekla predkupni pravici.

Enako kot pred štirim leti so tudi zdaj na prodaj štiri zemljišča s skupno 1280 kvadratnimi metri netlorisnih površin. Cena gradu z ožjo okolico in dvoriščnim objektom delavnic pa je nekoliko nižja kot pred skoraj štirimi leti, in sicer znaša 175 tisoč evrov.

Starološki grad viri prvič omenjajo v 15. stoletju kot škofovski dvor. V 30. letih prejšnjega stoletja je bil Starološki grad po smrti plemenitega Karla Strahla z vso svojo bogato umetnostno zbirko vred prodan na dražbi. Leta 1935 je 700 let star grad kupilo društvo Dom slepih in nato so v njem od 1936. leta pa vse do 1979. leta v njem izvajali varstvo, nego in oskrbo odraslih.
Silva Košnjek, direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, je pojasnila, da so se stanovalci po zgraditvi sedanjega doma v letu 1979 preselili, v gradu pa je bil nato še Muzej pošte in telekomunikacij, ki se je pred približno 12 leti tudi odselil v graščino Polhov Gradec, kjer deluje kot dislocirana enota Tehniškega muzeja Slovenije. V Starološkem gradu so nato občasno gostovali le še posamezni umetniki slikarji, od 2010 pa je grad prazen, je navedla direktorica.

Občina je zainteresirana

Starološki grad je tudi spomenik državnega pomena od leta 1999 naprej, zato mora lastnik upoštevati številne opredelitve in vrednotenja oziroma pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Z Občine Škofja Loka so nam danes potrdili, da vedo za nameravano prodajo, saj jih je o tem obvestil upravljalec Starološkega gradu, to je Center slepih, slabovidnih in starejših. Na vprašanje, ali bo Občina Škofja Loka uveljavila svojo predkupno pravico, pa so nam kratko odgovorili, da je Občina zainteresirana za pridobitev nepremičnine in da v zvezi s tem med Občino in Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka že potekajo dogovori.

Javno odpiranje ponudb bo potekalo 2. marca 2022, varščino pa je potrebno vplačati do 25. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice