Gorenjska
1259 ogledov

Tudi Gorenjska iz desetdnevne vojne izšla uspešno

V Kranju so obeležili 30 let Slovenije.

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti je potekala v Letnem gledališču Khislstein. Kulturni program so oblikovali igralca Prešernovega gledališča Kranj Doroteja Nadrah in Borut Veselko, Pihalni orkester Mestne občine Kranj, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj s praporščaki in Gorenjski muzej. Slednji je prav za to priložnost pripravil razstavo Gorenjska vojna 1991 in si jo je bilo možno ogledati ob dogodku. Sicer si je možno razstavo Gorenjskega muzeja Gorenjska v letu 1991 ogledati v Mestni hiši. 

 | Avtor:

Zbrane in povabljene je pozdravil župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. »Vodila sta nas pogum in prepričanost, da si svojo državo zaslužimo. Kljub odlični pripravljenosti vodstva in pripadnikov slovenske policije in teritorialne obrambe, da nudijo podporo novi državi, brez soočenja z vojaško silo nekdanje skupne armade ni šlo. Zaradi odličnih slovenskih obrambnih struktur in v izjemno napetih razmerah zelo pretehtanih odločitev je tudi Gorenjska iz desetdnevne vojne izšla z manjšim številom žrtev,« je med drugim dejal Rakovec in dodal: »Vse se začne na lokalni ravni. Zato moramo poskrbeti za vse generacije: za mlade, da bodo imeli kje stanovati, si ustvarili družine in bodo videli priložnost v gospodarstvu. Prav tako večjo skrb potrebujejo starejši, da bodo udobno preživljali tretje življenjsko obdobje. V lokalni skupnosti si podajajo roke tudi potrebe prebivalstva s priložnostmi gospodarstva. V to smer delujemo pri načrtovanju uporabe prostora, investicijskih projektih, smo suveren partner pri sodelovanju na državni ravni. Dejstvo je, da nas sodelovanje, vključevanje žene naprej.«

 | Avtor:

Zaplapolala je nova kranjska zastava

Še pred slovesnostjo je župan skupaj s podžupanoma, Janezom Černetom in Robertom Nograškom, sodeloval pri dvigu nove zastave Mestne občine Kranj ob vstopu v mestno jedro na Maistrovem trgu. Na zastavi z belim in cinober bordo-rdečim poljem je zdaj še grb v obliki zgodnjerenesančnega ščita z orlom z razprtimi krili.

 | Avtor:

»Z umestitvijo grba na občinsko zastavo želimo prepoznavnost Mestne občine Kranj še bolj utrditi in združiti oba simbola, ki predstavljata identiteto lokalne skupnosti. Na kranjskem grbu je andeški orel iz 13. stoletja, simbol tedanjih kranjskih mestnih gospodov. Tu gre zahvala mestnim svetnicam in svetnikom, ki so se strinjali in potrdili predlagano spremembo, in verjamem, da nam bo nova zastava vsem v ponos. Ta vselej sproži tudi čustven odziv, občutje do skupnosti in območja, ki mu pripadamo, kjer je naš dom. Vesel sem, da smo novo občinsko zastavo simbolno razvili ob počastitvi tridesetletnice samostojne države,« je ob tem povedal župan.

Takšna bo nova zastava Mestne občine Kranj SIMBOLI Gorenjska Orel vedno z glavo zgoraj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.