Gorenjska
630 ogledov

Tudi letos bo kranjska občina lepša

Saša Despot / Mediaspeed
Ob začetku pomladi se bo tudi letos čistila okolica celotne Mestne občine Kranj.

Osrednja letošnja čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, ki jo organizirajo Mestna občina Kranj (MOK), Zveza tabornikov občine Kranj in Komunala Kranj,  bo to soboto potekala po vseh krajevnih skupnostih v občini. Akcija bo potekala od 9.00 do 12.00. Namen akcije je, da se na celotnem območju MOK očisti drobna nesnaga, ki se je nabrala v preteklem letu, ter nekaj kritično onesnaženih točk, ki so jih zaznali na območju Kranja. V pomoč pri tem je tudi digitalni zemljevid črnih točk z odpadki, kamor lahko občanke in občani vnesejo lokacijo in opis divjih odlagališč ali onesnaženih območij na preprost način.

Čistilne akcije se bodo udeležili tudi funkcionarji na MOK, in sicer župan Matjaž Rakovec, podžupanja Manja Zorko in podžupan Janez Černe. Pridružili se bodo ekipi, ki bo čistila v organizaciji Krajevne skupnosti Mavčiče. »Čisto okolje je odgovornost nas vseh in to moramo čim prej uzavestiti vsi, brez izjeme. Težko je verjeti, da dandanes, ko ima vsako gospodinjstvo več zabojnikov za odpadke, ob številnih ekoloških otokih in koših za odpadke človek še vedno naleti na kupe odvrženih plastenk, embalaže, zdaj tudi zaščitnih mask in drugih odpadkov. Narava nas čedalje bolj ostro opominja, da bomo morali konkretno spremeniti svoje ravnanje in način življenja, če bomo želeli živeti v razmeroma zdravem okolju in s čim manj posledicami podnebnih sprememb. Začnimo že danes in bodimo vzor tistim, ki se še učijo, ter tistim, ki prihajajo za nami,« ob tem še poziva župan Rakovec.

»Namen akcije je, da na celotnem območju MOK očistimo drobno nesnago, ki se je nabrala v preteklem obdobju, predvsem pa divja odlagališča oziroma kritično onesnažene točke, ki so se v tem času pojavile na območju MOK. S tem vsaj enkrat na leto poskrbimo, da narava spet zadiha, z njo pa tudi mi, njeni obiskovalci,« pa dodaja Klemen Markelj iz Zveze tabornikov Občine Kranj.

OKOLJE Gorenjska Eko teden za naše lepše okolje
Komentarjev 3
  • Boschtjan Zupanchich 07:02 25.marec 2023.

    A bo lepša, ker jo bo manj čefurjev onesnaževalo ?

  • zdrej 10:21 24.marec 2023.

    Pohvalno, ampak žalostno, da greš po taki akciji po terenu in bi znova lahko nabral kar neka smeti. Na novo zmetanih.

  • alen04 09:12 24.marec 2023.

    Pohvalno.