Gorenjska
75 ogledov

Tudi Mestna občina Kranj intenzivno v boj proti širjenju koronavirusu

Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj se intenzivno pripravlja na krizne razmere v drugem valu epidemije novega koronavirusa in išče ustrezne rešitve za njegovo zamejevanje. Tako sta med drugim znani dve lokaciji za začasno namestitev pozitivnih na covid-19, na poziv prostovoljcem za pomoč v zahtevnih razmerah pa se jih je javilo 25 prostovoljcev.

V Mestni občini Kranj okužbe z novim koronavirusom še naprej strmo naraščajo. Še posebej skrbi, da so v zadnjih dneh okužbe naraščale v Domu upokojencev Kranj, kot smo poročali, pa so okužbe zaznali tudi v Centru KORAK in kranjskem Varstveno-delovnem centru. Občina se tako intenzivno pripravlja na slabšanje razmer. V obdobju naraščajočega števila okuženih sta tako že znani dve lokaciji za začasno namestitev pozitivnih na covid-19. To sta telovadnici na Osnovnih šolah Franceta Prešerna in Jakoba Aljaža. Pomembno je, da so prostori dovolj veliki ter da se nahajajo v bližini domov za starejše občane in zdravstvenih domov, predvsem zaradi logistično-operativnih nalog, poudarjajo na kranjski občini in dodajajo, da bosta namenjeni bolnikom, ki imajo že simptome, predvsem starejšim, ter drugim v primeru eksponentne rasti okuženih. Na tak način bo možno namestiti do 100 oseb. Občankam in občanom so na voljo tudi dodatne informacije in sveže novice o novem koronavirusu na komunikacijskih kanalih občine, kot so spletna stran, Facebook in iKranj.

Kranjska občina še naprej išče prostovoljce

Na poziv Mestne občine Kranj o nudenju pomoči tistim, ki jo potrebujejo, se je odzvalo 25 prostovoljcev. Te so že razporedili v skupine in določili vodje. Sodelovalo bo tudi 14 tabornikov iz Enote za nastanitev prebivalstva ob naravnih in drugih nesrečah pri Civilni zaščiti Mestne občine Kranj. Na kranjski občini ob tem izpostavljajo, da je prostovoljcev precej manj kot v prvem valu epidemije, kar je razumljivo, saj podjetja ne ustavljajo svojih dejavnosti, kot so jih spomladi. Kljub temu pa vse zainteresirane pozivajo, naj se javijo na telefonsko številko 080 18 85. Kader za operativne naloge v občini sicer iščejo tudi iz nabora enot zaščite in reševanja, bodo pa poskrbeli tudi za usposabljanje vseh prostovoljcev, da bodo znali ustrezno ravnati z zaščitno opremo.

Nove ukrepe sprejemajo tudi v kulturnih ustanovah

Zaradi širjenja koronavirusa in vladnih ukrepov je svoja vrata že zaprlo Prešernovo gledališče Kranj. To je zanje nov hud udarec, a jih kljub temu veseli, da lahko nemoteno potekajo vsaj vaje. So pa sprejeli tudi odločitev, da odpovejo letošnji jubilejni 50. Teden slovenske drame, ki bi moral biti v drugi polovici novembra.

Za nove ukrepe so se odločili tudi v Mestni knjižnici Kranj. Tako so začasno zaprli prosti pristop do knjižnih polic v Knjižnici Globus in Krajevni knjižnici Stražišče. Gradivo je možno naročiti za osebni prevzem ali dostavo po pošti. Nekaj dogodkov, ki bi se morali zgoditi v živo, bodo vseeno izvedli, le da prek spleta.

V Gorensjkem muzeju Kranj dodatnih ukrepov zaenkrat niso sprejeli. Še vedno je možno obiskati vsa njihova razstavišča ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ. Ob tem dodajajo, da pa ob postavitvah novih razstav ne pripravljajo več posebnih odprtij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice