Gorenjska
350 ogledov

Tudi na otroke ne bodo pozabili

Kulturni praznik bo v Kranju poskrbel tudi za najmlajše. Poleg tega bodo pripravili poseben kulturni program za osnovnošolce zadnje triade.

Priprave na Prešernov smenj so v polnem teku. Letos bo sicer dogajanje precej drugačno kot ponavadi. Bodo pa ob tem posebno pozornost namenili tudi najmlajšim. Pripravili so namreč natečaj “Risbe Franceta Prešerna, predstavljene v videu”. Vse otroke tako vabijo, da jim fotografijo svoje slike pesnika še danes pošljejo na info@visitkranj.si.

Zavod Carnica pa v sodelovanju s petimi kranjskimi osnovnimi šolami in kranjskimi kulturnimi javnimi institucijami – Gorenjskim muzejem, Prešernovim gledališčem Kranj in Mestno knjižnico Kranj, pripravlja kulturni program za osnovnošolce zadnje triade. Projekt spodbuja njihovo aktivno spoznavanje poklicev v kulturi in kranjske kulturne dediščine. Učenci bodo sami postali ustvarjalci multimedijskih vsebin, s katerimi bodo njihovi sošolci in učenci nižjih razredov pridobivali znanje o kulturi v Kranju na način, ki je otrokom in mladostnikom danes blizu. 

"KRA KRA – Videi in podkasti o kranjski kulturi" je pilotni projekt, ki bo na spletu zaživel na slovenski kulturni praznik, 8. februarja. “Na Prešernov dan 2021 se prilagajamo novi realnosti in spodbujamo mlade, da tudi v tem času kljub omejitvam aktivno ustvarjajo,” je povedala koordinatorka projekta Neža Mlakar iz Layerjeve hiše. Vsebinska in tehnična gradiva želijo v prihodnosti razvijati naprej in vključiti v projekt nove izdelke učencev. Cilj je, da spletna platforma dolgoročno postane sodobni pripomoček pri izobraževanju o kulturi. 

Kulturni praznik bodo na zanimiv način obeležile tudi šole

Ob kulturnem prazniku so se za svoje učence še posebej potrudili učitelji Osnovne šole Stražišče. Pripravili so recitacijo Prešernovega Povodnega moža, pri tem pa se jim je pridružil tudi njihov znani bivši učenec.

 

"Tako kot vsako leto smo tudi letos dijaki, profesorji in drugi delavci Gimnazije Franceta Prešerna pripravili proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika, na kateri se spominjamo veličine dr. Franceta Prešerna in širšega pomena kulture za vse nas, saj na Gimnaziji Franceta Prešerna radi tkemo svoj kulturni prostor pod soncem," pa so zapisali na kranjski Gimnaziji Franceta Prešerna.

 

Ob letošnjem kulturnem prazniku so video proslavo pripravili tudi v Osnovni šoli Naklo. Osrednja nit dogodka je spomin na slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča. Njegovih del so se lotili z animacijo, igranim prispevkom, glasbo in recitacijami.

PREŠERNOV SMENJ Gorenjska Prešernov smenj letos v živo in virtualno
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.