Gorenjska
550 ogledov

Tudi občani lahko sporočajo črne točke

GZS - Zbornica komunalnega gospodarstva
Občani opozarjajo na številna črna odlagališča smeti. Na kranjski občini jih tako usmerjajo na posebno aplikacijo, v katero lahko vnesejo odkrite črne točke.

»Dne 3. maja 2022, sem med sprehodom po gozdu opazila veliko odloženih smeti, po gozdnih poteh pa je bilo posuto ogromno nalomljenih keramičnih ploščic, z glazuro. Robovi so bili zelo ostri, kar predstavlja dodatno nevarnost za živali. Poklicala sem Komunalo Kranj, kjer sem bila odpravljena z razlago, da »njihovi fantje« pač ne hodijo po gozdu in iščejo odlagališča, da se Komunala Kranj s tem sploh ne ukvarja. Oseba, s katero sem govorila, mi ni znala ali hotela, povedati niti tega, kam lahko kot občanka prijavim take najdbe,« se je na občino obrnila ena od občank. Ob tem sprašuje, komu naj javi najdbo takšnega odlagališča smeti in kako lahko sledi nadaljnjim postopkom.

 | Avtor:

Na Mestni občini Kranj se zavedajo, da se zaenkrat žal še vedno pojavljajo divja odlagališča, tudi z nevarnimi odpadki, in to kljub temu, da so v Kranju in okolici številni zbirni centri ter kljub rednemu ozaveščanju in pozivom občanom k bolj odgovornemu ravnanju do okolja in ljudi, s katerimi sobivajo. »Pojasnjujemo, da Komunala Kranj na zasebnih zemljiščih ne sme čistiti, zato zaenkrat čiščenje teh rešujemo v sodelovanju s Kranjskimi taborniki, pod okriljem katerih tudi v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi vsako leto poteka čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran,« pravijo na občini.

Ob tem dodajajo, da so vzpostavili e-zemljevid črnih točk, ki omogoča vsem, ki naletijo na nepravilno odložene odpadke v naravo, vnos lokacije in opis odpadkov. Zasnovan je na platformi Google Zemljevidi, a seznam že vnesenih točk lahko pregledujejo vsi, tudi tisti, ki nimajo Googlovega računa, dopolnjujejo pa le tisti z računom.  »Tem je pod opisom zemljevida na voljo možnosti »SHARE« in »EDIT«. V primeru vnašanja nove točke uporabniki izberejo »edit«, pri čemer se jim bo odprl urejevalnik zemljevida. V menijski vrstici izberejo gumb »Dodaj oznako« ter na zemljevidu poiščejo in s klikom označijo mesto, kjer je črna točka. Pri tem se odpre okence za vpis podatkov, možno pa je dodati tudi fotografijo. Nato vnašalec podatkov vse skupaj shrani. Kdor bi želel zemljevid posodabljati na telefonu, bo potreboval Googlovo aplikacijo Moji zemljevidi, lahko pa vnos opravi tudi prek brskalnika v telefonu ali, kakor že prej navedeno, na osebnem računalniku,« so zapisali na kranjski občini.

Občani, ki niso tako vešči z uporabo interneta, pa lahko divja odlagališča prijavijo tudi prek e-naslova crne.tocke@kranj.si. Pri tem morajo navesti čim bolj točno lokacijo: ime kraja, opis poti, kako se pride do črne točke, opis odpadkov. Ti podatki so potem v pomoč pri vsakoletni čistilni akciji, saj takrat očistijo večino teh črnih točk, razen če gre za nevarne odpadke. Če se taki odpadki nahajajo na področju Mestne občine Kranj, je pristojni organ za njihovo odstranitev Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor, Območna enota Kranj. »Svetujemo vam, da se v tem primeru obrnete neposredno nanje, ali pa, kot navedeno že prej, prijavite črno točko na e-naslov crne.tocke@kranj.si ali na medobčinsko inšpekcijo, ki bo v primeru nevarnih odpadkov zadevo takoj odstopila okoljskemu inšpektoratu,« zaključujejo na občini.

Podrobnejša navodila za vpis črnih točk v Mestni občini Kranj so dostopna tukaj.

ČISTILNA AKCIJA Gorenjska Letos manj odpadkov kot lani
Komentarjev 1
  • Maxman 14:42 10.maj 2022.

    Naj zapišem kako gre postopek prijave inšpekciji MOP ! Anonimne prijave ni ,saj zahtevajo podatke prijavitelja na osnovi česa bodo opravili nadzor kraja . Torej kršitelja iščejo in preganjajo v imenu prijavitelja kar je nerodna saj je lahko kršitelj maščevalen ...prikaži več in nasilen do prijavitelja .