Gorenjska
314 ogledov

Upiranja samoumevnemu uprizarjanju lahko prinesejo gledališke presežke

V Prešernovem gledališču Kranj so sporočili letošnje nominirance za nagrado Slavka Gruma in nagrado mladega dramatika.

Med 27. marcem 2023 in 7. aprilom 2023 bo v Prešernovem gledališču Kranj in na drugih prizoriščih v Kranju potekal že 53. Teden slovenske drame. V tekmovalnem in spremljevalnem programu se bo zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi so kar trije koncerti in predstava, namenjena mlademu občinstvu, poleg teh pa še premiera nove uprizoritve v letošnji sezoni Prešernovega gledališča Kranj.

Podelili bodo tudi strokovne nagrade in nagrade Tedna slovenske drame. Strokovna žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika, ki jo letos sestavljajo Vesna Jevnikar, Tomaž Toporišič in Jakob Ribič, je izmed vseh besedil, ki so prispela na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, že izbrala pet nominirancev za Grumovo nagrado in tri za nagrado za mladega dramatika. Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo so Katarina Morano Kako je padlo drevo, Matjaž Zupančič Te igre bo konec, Nina Kuclar Stiković deklici, Anja Novak Anjuta Tekst telesa in Rok Gregor Vilčnik rokgre Meja. Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika pa so Manca Lipoglavšek Zamrzovanje, Iva Š. Slosar Kako se smeji papež in Jaka Smerkolj Simoneti Pesem ptic v drevesnih krošnjah.

 | Avtor:

»Žirija je soglasno izbrala pet nominirank ali nominirancev za nagrado Slavka Gruma in tri nominacije oziroma omembe za mlade dramatičarke in dramatike. Vse nominacije obravnavajo relevantne, aktualne in pomembne ter sveže tematike. Pri tem jim velikokrat uspe izumiti lastne jezike dramskega, postdramskega in dramskega po postdramskem. Zvrstno so ta besedila raznolika, včasih tudi hibridna, sveža, nekatera obrtno odlično izdelana, druga z nekaterimi še ne čisto razrešenimi dilemami na ravni sižeja in fabule. Praviloma so pravi izzivi za uprizarjanje besedila, ki lahko, kot je pred desetletji zapisal veliki mag Heiner Müller, s svojim upiranjem samoumevnemu uprizarjanju prinesejo gledališke presežke, predvsem pa je njihovo branje pretežno presežni užitek, ki nas ne pusti indiferentnih,« so ob tem zapisali letošnji člani žirije.

Prejemnika ali prejemnici letošnje nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega dramatika oziroma dramatičarko, bosta znana 7. aprila 2023, na sklepni slovesnosti 53. Tedna slovenske drame.

TEDEN SLOVENSKE DRAME Gorenjska »Generacija, osvobojena klasikov«
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.