Gorenjska
157 ogledov

V gledališče spet samo na daljavo

Prešernovo gledališče Kranj
Drugi val epidemije novega koronavirusa je spet zaprl kulturne ustanove. Vrata so tako spet morala zapreti vrata gledališča. Tako so gledalci ponovno ostali pred vrati tudi v Prešernovem gledališču Kranj, kjer do sedaj med zaposlenimi sicer niso imeli nobenega okuženega. Vaje potekajo normalno, občinstvo pa spet vabijo na splet.

V Prešernovem gledališču Kranj so se  veselili nove sezone, a hkrati vanjo vstopali s strahom, kaj bo prinesla epidemija. Po dveh uspešnih premierah in kar nekaj odigranih predstavah, pri katerih so upoštevali vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so sedaj po novih ukrepih države morali že drugič letos zapreti svoja vrata. »Vsekakor to za nas oziroma za obiskovalce ni v redu. Za razliko od spomladi je vseeno napredno, da se lahko z vajami nadaljuje. Ravno smo začeli s študijem nove predstave, tako da z vajami nadaljujemo. Mi si seveda želimo, da bi lahko tudi igrali predstave, da bi to premiero decembra pokazali javnosti. Sedaj gledamo številke, ki niso ravno vzpodbudne, čeprav z naše strani dajemo pobudo, da bi se kulturne ustanove kmalu odprle, kajti zares je poskrbljeno za obiskovalce glede zaščite in mislim, da je zelo malo možnosti okužbe pri nas,« pravi direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček. V kranjskem gledališču do sedaj med zaposlenimi iso imeli okuženega, je pa zbolel režiser, ki pripravlja novo predstavo. Zato so študij za teden dni prekinili, zdaj pa ga nadaljujejo na daljavo.

Predstave so se spet preselile na splet

Že v spomladnih mesecih so gledališča svoje predstave občinstvu ponudila na spletu. Tudi tokrat so se odločili za takšno potezo. Prešernovo gledališče tako na svojem Youtube kanalu gledalcem ponuja 22 predstav iz preteklih sezon, »torej jih je za kar nekaj dni, tako da lahko človek tudi v tem času lahko ostane v stiku z gledališčem.  Ob tem sicer upamo, da bomo decembra lahko odigrali novo predstavo. Če pa to ne bo možno, pa že razmišljamo, da bi tudi premiero izvedli v živo na spletu,« dodaja Mirjam Drnovšček.

Jubilejni 50. Teden slovenske drame dokončno odpovedan

V spomladnih mesecih bi moral v Prešernovem gledališču Kranj potekati tudi jubilejni 50. Teden slovenske drame, a ga je tik pred začetkom ustavila razglasitev epidemije in zaprtje gledališč. V kranjskem gledališču so zato upali, da jih ga bo uspelo izpeljati v novembru, a trenutne razmere tega ponovno ne dopuščajo. Kot pravi Drnovščkova, odločitev ni bila lahka, ampak so se za to potezo morali odločiti, preden bi nastali dodatni stroški. »Mislim, da je bila to prava odločitev. Nismo šli v dodatno promocijo, čakali smo do zadnjega, a ne gre. Tako si bomo letošnji jubilejni Teden slovenske drame spominjali tako, da osrednjega dela ni bilo. Smo pa kar nekaj stvari v tem jubilejnem letu naredili. Izdali smo obsežen jubilejni katalog, v Gorenjskem muzeju je bila na ogled razstava, nastali so gledališki monologi, razglasili pa smo tudi letošnjo dobitnico Grumove nagrade in nagrade za mladega dramatika. Prav te dni snemamo tudi pogovore z letošnjimi nominiranci za Grumovo nagrado, tako da namesto dneva nominirancev, bodo pogovori z nominiranci kmalu dostopni na spletu.« V Prešernovem gledališču se sedaj že intenzivno pripravljajo na 51. Teden slovenske drame. Gledališča imajo tako še ta teden čas, da prijavijo predstave, do konca novembra lahko avtorji prijavijo svoja nova slovenska dramska besedila za Nagrado Slavka Gruma, mladi pisci pa za nagrado za mladega dramatika. Selektor 51. festivala je Rok Andres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice