Gorenjska
363 ogledov

V Kranj po nove medalje

Planinska zveza Slovenije Ta vikend bo v Kranju potekal že 25. svetovni pokal v plezanju.
Po enoletnem premoru bo dvorana Zlato polje v Kranju ponovno gostila tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Ta konec tedna, 3. in 4. septembra, bo v gorenjski prestolnici zadnja tekma v stari dvorani in zadnja tekma v težavnosti letošnjega mednarodnega tekmovanja. Med 117 tekmovalci iz 28 držav bo tudi močna 18-članska slovenska reprezentanca z zlato olimpijko Janjo Garnbret čelu.

Gostiteljsko mesto Kranj ima najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju – organizira jih že kar 25 let, prva je bila daljnega leta 1996. »Če se je prve tekme v kranjski dvorani leta 1996 udeležilo 152 plezalcev iz 24 držav, je tudi letos številka še vedno primerljiva. Na tekmovanje se je prijavilo 117 tekmovalcev iz 28 držav, kar je rekord prijavljenih držav,« je povedal vodja tekme SP Kranj 2021 Tomo Česen.

Udeležencev tako ne bo manjkalo; tekmovanje se bo pričelo v petek, 3. septembra, ko bodo od jutra do večera kvalifikacije. V soboto, 4. septembra, bo sledilo polfinale ob 9. uri, finalni dogodek se bo pričel ob 17:30.

Osemnajst slovenskih predstavnikov

Selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je za domačo tekmo izbral 18-člansko zasedbo. Nastopilo bo deset plezalk, plezalcev bo osem. Poleg Janje Garnbret bodo v Kranju tudi Lučka Rakovec, ki je na tej steni leta 2019 dosegla tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na IFSC lestvici v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi se bodo na kranjski steni borili letos odličen Luka Potočar, pa Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Med predstavniki je nekaj takih, ki so del mladinske reprezentance; nekateri izmed njih so se ravnokar vrnili s svetovnega mladinskega prvenstva, ki je bilo v Rusiji. »Naj posebej izpostavim Saro Čopar, ki je med kadetinjami postala svetovna mladinska prvakinja v težavnosti in kombinaciji ter v balvanih osvojila srebro, pa Lucijo Tarkuš, ki je med mladinkami postala svetovna podprvakinja v težavnosti in kombinaciji ter bila srebrna v balvanih, tretja v težavnosti sta bila še Liza Novak in Timotej Romšak,« je povedal Hren.

Prvo ime: Janja Garnbret

Prvo ime športnega plezanja bo vsekakor Janja Garnbret, ki je na kranjski tekmi leta 2017 prvič zmagala, letos prihaja na tekmo kot olimpijska prvakinja. »Res je bilo letos vse usmerjeno na olimpijske igre. Po resnici povedano po Tokiu ni bilo nobene motivacije. Ravnokar sem tekmovala na tekmi najvišjega nivoja, uresničila sem svoj cilj, za katerega sem delala dve leti. Dva tedna sploh nisem plezala, niti si nisem mogla predstavljati, da bi se napela na steni. Zdaj sem naredila tri resne treninge in moram reči, da se motivacija počasi vrača, ravno prav za tekmo v Kranju,« je motivirana 22-letna Korošica.

V Kranju bo tekmovala tudi olimpijka Mia Krampl, ki je letos najboljši rezultat zabeležila v Villarsu, 8. mesto. Pred njo sta še dve pomembni tekmi, na kateri se pripravljala po olimpijskih Igrah. Poleg kranjske tekme še svetovno prvenstvo v Rusiji. »Že nekaj časa nisem tekmovala težavnosti, zato težko rečem, kaj pričakujem. Zagotovo pa si želim ponovno nastopiti v finalu pred domačim občinstvom,« je povedala.

Zmožni seči po medaljah

Slovenski udeleženci lahko prav gotovo računajo na najvišje uvrstitve, je prepričan vodja tekme SP Kranj 2021 Tomo Česen. »Letos je bilo za nami odlično olimpijsko leto, imamo zlato medaljo, imamo medalje z ostalih tekem in vem, da so dekleta in fantje zmožni seči po medaljah, zato bo v dvorani kljub vsem omejitvam zmagoslavno vzdušje,« je povedal.

Dvorana Zlato polje bo sicer tekmo tokrat gostila zadnjič; v Kranju pripravljajo novo dvorano, ki bi pokrila vse plezalne potrebe. Z gradnjo plezalnega centra z večnamensko športno dvorano za vrhunske in rekreativne športnike ter šole bodo predvidoma začeli graditi leta 2023. Načrti za gradnjo plezalnega centra so že nared, na občini pripravljajo spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Zlato Polje za boljšo izrabo prostora in umestitev, je na novinarski konferenci na kranjskem Joštu razkril župan Kranja Matjaž Rakovec. Narejen je tudi idejni koncept prostorske umestitve.

Domači navijači: odlično vzdušje 

Tekmovanje si bo mogoče ogledati v živo, za ogled dogodka bo veljal PCT pogoj. Ogled petkovih kvalifikacij je brezplačen, vstopnice za sobotni polfinale in finale se prodajajo na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na njihovi spletni strani in sedežu Planinske zveze Slovenije. Ogled finalne tekme bo na 2. programu neposredno prenašala TV Slovenija.

Slovenske navijače je v kranjsko dvorano posebej povabil tudi Gorazd Hren: »Domače tekme smo vedno veseli, v ponos nam je, da se lahko predstavimo pred svojimi navijači in jim poskusimo pripraviti čim boljši šov. Domači navijači naredijo v dvorani vedno odlično vzdušje in verjamem, da lahko s tem od vsakega posameznika iztisnejo še kakšen procent moči.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice