Gorenjska
298 ogledov

V Kranju padel rekord 12-urnega teka

V Kranju so se zbrali mnogi najboljši ultramaratonci. Damjan Končar V Kranju so se zbrali mnogi najboljši ultramaratonci.
Skoraj 140 tekačev se je v nedeljo, 4. junija, podalo na težko 6- ali 12-urno tekaško preizkušnjo po mestnih ulicah Kranja. Padel je tudi rekord tekme.

Na 1.250 metrov dolgi krožni trasi s štartno-ciljnim prostorom na Glavnem trgu v Kranju so po mestnih ulicah tekli tekmovalci iz mnogih držav: med drugimi iz Maroka, Tajvana, Tunizije, Danske, Italije, Madžarske, Nemčije, Hrvaške, Avstrije, Finske, Španije, Bosne in Hercegovine, Slovenije in od drugod. Gre za tekmovanje I feel Slovenia12RUN, ki ga organizira Atletski klub Ultramaraton Slovenije, tek na 12 ur je štel tudi za slovensko državno prvenstvo.

Pascal iz Švice postavil rekord proge

Močna je bila predvsem moška konkurenca v teku na 12 ur, saj so prišli tekmovat mnogi najboljši ultramaratonci, kot so Andrzey Piotrowski (Poljska), Marco Visintini (Italija), Pascal Rüeger (Švica), Michal Šuľa (Srbija), Pavle Kruljac (Hrvaška), Uroš Srnec (Slovenija) ter številni drugi, kot častni gost je bil letos prisoten Grk Yiannis Kouros. Najvišje uvrščeni so prejeli tudi bogate denarne nagrade.

Z nekaj več kot 161 kilometri je v teku na 12 ur med moškimi slavil Rüeger Pascal iz Švice, s čimer je podrl tudi 152,750 km dolg rekord tekmovanja, ki ga je odtekel Marco Bonfiglio leta 2015, ko je to potekalo še v Trbojah (v Kranju poteka vse od leta 2019). Na drugo mesto je pritekel Pavle Kruljac iz Hrvaške z nekaj več kot 150 km, tretje mesto je zasedel Slovenec Domen Kozjek (131,170 km), ki je s tem postal tudi slovenski državni prvak.

V ženski konkurenci je bila najboljša Italijanka Fitti Annalisa (132,95 km), drugo mesto je zasedla Romunka Mara Guler (126,250 km), tretje mesto pa Slovenka Marjeta Gomilšak (123,120 km), prav tako nova državna prvakinja.

Zmagovalec 6-urnega teka je postal Stevanović Mladen (85,590 km, BIH), drugo in tretje mesto pa sta zasedla Slovenca Marko Tomažin (77,760 km) in Aleš Debeljak (75,015 km). Na najvišji stopnički v teku na 6 ur med ženskami je stala Italijanka Silvia Luna (81,900 km), druga je bila Madžarka Krisztina Megyeri (73,040 km), tretja pa Slovenka Berny Čeplak Poznič (66,230 km).

Padli številni rekordi

Poleg absolutnega rekorda tekme, ki ga je postavil Švicar Pascal, so padli še mnogi drugi. Italijanka Luna, zmagovalka 6-urnega teka, je postavila nov rekord na 6 ur, Mara Guler nov romunski državni rekord na 12 ur. Tudi Pavle Kruljac se je veselil svojega uspeha, saj je postavil nov hrvaški rekord na 12 ur. Proga je bila namreč delno spremenjena prav s tem namenom – organizator je želel tekmovalcem zagotoviti hitro progo za podiranje rekordov.

"Vesel sem, da se je v Kranju zbrala mednarodna ultramaratonska elita, še posebej pa sem zadovoljen, ker je bila to tekma rekordov. Poleg številnih državnih rekordov tekačev iz tujine, je bila tekma rekordna tudi po številu tekmovalcev ter po številu gledalcev. Pohvale in odzivi vseh nastopajočih že zdaj pričajo o tem, da je tekma izvedena na nivoju svetovnega prvenstva," je povzel Klemen Boštar, direktor prireditve, ki skupaj z Majo Rigač, veljata za gonilno silo ultratekaške prireditve SLO12RUN.

Odlično vzdušje, številni navijači

Vzdušje v štartno-ciljnem prostoru in ob trasi je bilo spektakularno, saj je množica navijačev in gledalcev cel dan navijala in spodbujala tekače. S prireditvijo je več kot zadovoljen tudi Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.

"Za nami je še ena nepozabna tekaška prireditev: odlična tekma in neverjetna vztrajnost ultramaratoncev, krasno vzdušje na in ob progi," je povedal in pohvalil organizatorja, Atletski klub Ultramaraton Slovenija, in soorganizatorja Zavod za turizem in kulturo Kranj ter številne prostovoljce, brez tekmovanja ne bi mogli izvesti na tako visokem nivoju. "Hvala tudi vsem navijačem, ki so ob progi dvigali duha tekačem,« je še dodal po tekmovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice