Gorenjska
3640 ogledov

V Kranju se začenja cepljenje

Cepljenje direktorice ZD Kranj Lili Gantar Žura PR Kranj Cepljenje direktorice ZD Kranj Lili Gantar Žura
V četrtek bodo v Kranju začeli s cepljenjem občanov, starejših od 80 let. Potekalo bo v dopoldanskem času v avli Mestne občine Kranj.

V Mestni občini Kranj (MOK) je okoli 57 tisoč prebivalcev, cepljenje proti covidu-19 pa se bo izvajalo glede na prednostne kriterije (starost, kronične bolezni), ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ter glede na količino prispelih odmerkov cepiva. Zaenkrat v Zdravstvenem domu Kranj še nimajo podatka o dostavi oziroma količini cepiva in tako ne morejo podati točne informacije, koliko ljudi bodo lahko cepili v četrtek, prav tako ne, kako se bo cepljenje izvajalo pozneje, zato bo logistika še toliko bolj zahtevna. Vse prijavljene za cepljenje tako pozivajo, naj redno preverjajo elektronsko pošto ali bodo dosegljivi po telefonu, ob tem pa spremljajo lokalne medije ter spletno stran ZD Kranj in MOK, da bodo ob novih pošiljkah cepiva pravočasno obveščeni o novih terminih cepljenja.

 

Na cepljenje se je še vedno možno prijaviti na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj prek obrazca, tistim, ki se prek spleta ne morejo prijaviti, pa je na voljo telefonska številka 040 807 672 vsak delovni dan med 8. in 13. uro. V ZD Kranj prosijo, naj občani te številke ne obremenjujejo po nepotrebnem, saj je namenjena zgolj naročanju in ne preverjanju, ali je prijava prek spleta uspela oziroma drugim informacijam glede cepljenja: »Pozivamo občane, da pomagajo pri izpolnjevanju spletnih prijav za cepljenje tistim, ki tega ne zmorejo. V spletni obrazec naj tudi ne prijavljajo večkrat istih oseb, ker s tem otežujejo prijave drugim.«

Cepljenje direktorice ZD Kranj Lili Gantar Žura CEPLJENJE Gorenjska Naročite se na cepljenje

 

V MOK cepljenje, hitro testiranje v Cerkljah

Da bi dosegli želeni učinek cepljenja, torej, da bi se širjenje okužb in obolevanje za covidom-19 ustavilo, bi se moralo cepiti vsaj 50 do 60 odstotkov vseh prebivalcev. To za MOK pomeni preko 30 tisoč ljudi, pri čemer je dobra organizacija ključna.Po scenariju A, ki ga je pripravila operativna skupina, bo cepljenje torej potekalo v avli Mestne občine Kranj. Zdaj tam vsak dan med 9. in 13. uro poteka brezplačno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi, razen v sredo, ko testiranje poteka v stari lekarni v Cerkljah. Tam bo hitro testiranje potekalo tudi ta četrtek, 14. januarja, saj bo avla MOK rezervirana za cepljenje. Delale bodo predvidoma tri ekipe, kar pomeni, da bodo sočasno lahko sprejeli približno 20 ljudi.

 

Informacije tik pred zdajci

Logistika bo zahtevna predvsem, ker bi utegnile pošiljke cepiva prihajati precej nepredvidljivo in bodo v ZD Kranj šele dan prej izvedeli, koliko cepiva bo na voljo za naslednji dan. Operativna skupina je tako določila tudi več lokacij (domovi krajevnih skupnosti, športne dvorane), kjer bi lahko potekalo cepljenje, če bi naenkrat prišla velika pošiljka cepiva. Pri tem so upoštevali prometno dostopnost in varnost oziroma možnost začasne uvedbe mirujočega prometa ter primernost prostorov za izvajanje cepljenja. Razpravljali pa so tudi o možnostih, kako bi v takem primeru učinkovito in pravočasno obveščali prijavljene na cepljenje.

 

Za skoraj popolno imunost sta sicer potrebni dve dozi cepljenja; prva naj bi zagotovila 50- do 60-odstotno zaščito, druga doza pa več kot 90-odstotno in naj bi prvi sledila po 21 dneh. Kljub temu naj bi tudi enkratno cepljenje zadostnega deleža prebivalstva zmanjšalo število okuženih oseb.

Komentarjev 1
  • paschtexthat 05:09 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks