Gorenjska
1807 ogledov

V neurju rešili poškodovano in tri podhlajene

Četudi je do vrha le še 100 ali 200 metrov, se ob slabem vremenu čimprej vrnite v dolino.
1/2
M. Ha. Četudi je do vrha le še 100 metrov, je treba ob slabem vremenu čimprej sestopiti in se vrniti v dolino.
Včeraj, v nedeljo, 1. avgusta, se je okoli 15. ure med Doličem in Planiko, občina Bohinj, poškodovala planinka. Zaradi slabega vremena so gorski reševalci GRS Bovec in Bohinj posredovali na klasičen način. Po izboljšanju vremena so planinko s policijskim helikopterjem in dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Že malo prej, okoli 14. ure, pa so se na območju Stola v občini Žirovnica izgubili trije planinci. Gorski reševalci GRS Radovljica so jih v močni nevihti našli ter na klasični način podhlajene in premražene pospremili v dolino, so navedli na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

S Policijske uprave Kranj pa so danes v zvezi z reševanjem omenjenih treh planincev razložili, da so dosegli vrh Stola in da so se izgubili pri sestopu. V vednost: Stol je z 2236 metri najvišji vrh v Karavankah, čez njegov vrh in greben poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. Na vrh je možno pristopiti tako s slovenske kot z avstrijske strani.

Vztrajanje je lahko usodno in nevarno tudi za reševalce

"Glede na napoved in vreme bi lahko računali na poslabšanje razmer. Zato, četudi je do vrha samo še 100 ali 200 metrov, in če vidite, da so razmere slabe, vzpona ne izvedite, ker gre pri »grdem« vremenu v gorah lahko v trenutku iz slabih razmer le še na slabše in na koncu na kritično raven, ki je lahko tudi usodna. Ravnajte odgovorno, ne izpostavljajte se nevarnostim in ne tvegajte. Kar je nevarno za vas, je tudi za reševalce," je opozoril mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na Policijski upravi Kranj.

Komentarjev 3
 • Stacy_Ryan 15:44 03.avgust 2021.

  Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • rd2dmk2 21:22 02.avgust 2021.

  glejte, nisem prav velik hribolazec, kaj šele navdušen gornik, ampak za boga milega, predno greš v gore preveriš vremensko napoved. in če se napoveduje huda ura, pač ne greš. kot drugo, premražene in da ne lečem setradane planince bi pripeljal ...prikaži večl v dolino, potem pa namlatil ko ... kdor ne more v nahrbtniku nosit anoraka, in rezervne srajce z dolgimi rokave, ter tablice čokolade, ta nima kaj iskat ma niti v Završnici, kaj šele na Stolu. zakon o obvezni opremi plancev sprejet. takoj.

 • Avatar Leon
  Leon 12:18 02.avgust 2021.

  Koliko ste jim zaračunali za reševanje ? NIČ . Plačamo vsi po sistemu kolektivne odgovornosti ,kar je narobe .