Gorenjska
219 ogledov

V Preddvor tudi letos prihajajo prvi posredovalci

Prvi posredovalci Društvo prvih posredovalcev
V Preddvoru se bodo v soboto že tretjič srečali prvi posredovalci. Letošnjega se bo udeležilo 17 ekip, ki se bodo pomerile v različnih situacijah. Pester program pa pripravljajo tudi za obiskovalce. Pri tem bodo upoštevali vse ukrepe zaradi koronavirusa.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe Nujne medicinske pomoči in je vključen v sistem tako imenovanega tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje. “Vsak zdravstveni dom v Sloveniji lahko ugotavlja potrebe po prvih posredovalcih na svojem področju, evidentira kandidate za prve posredovalce, preverja ustreznost opravljenega usposabljanja kandidatov ter o njihovi vključitvi med prve posredovalce obvestijo dispečersko službo zdravstva. Vsak prvi posredovalec mora vsaj enkrat letno obnoviti svoje znanje iz zahtevanih vsebin,” pojasnjuje ustanovitelj in vodja Društva prvih posredovalcev Dejan Rogelj.

Že tretjič se bodo pomerili v različnih situacijah

V soboto, 5. septembra, se bodo prvi posredovalci že tretjič zbrali na srečanju, ki ga bo drugo leto zapored gostil Preddvor. S srečanji nadaljujejo predvsem zato, ker so bili odzivi udeležencev na sedanjih odlični. Namen je, da se število prvih posredovalcev poveča, da jih ljudje spoznajo. Letos bo sodelovalo 17 ekip. “Srečanje bo sestavljeno iz tekmovanja prvih posredovalcev, kjer bodo lahko tudi vsi obiskovalci videli, kako ti delujejo. Pripravili smo različne situacije, v katerih bodo prvi posredovalci pokazali svoje znanje in veščine. Za vse obiskovalce smo pripravili tudi simulacijski center, kjer se bodo lahko brezplačno naučili temeljnih postopkov oživljanja. Za otroke smo pripravili brezplačno jahanje. Kranjski poklicni gasilci, policisti in člani NMP Ljubljana bodo na prikazni vaji predstavili profesionalno delo ekip,” je povedal Rogelj. Letos so želeli srečanje sicer prestaviti tudi na mednarodni nivo, a so zaradi pandemije koronavirusa ekipe iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine odpovedale udeležbo. Rogelj tako upa, da jim bo to uspelo prihodnje leto.

V luči trenutnega stanja glede novega koronavirusa pa vse obiskovalce še prosijo, da na srečanje pridejo zdravi, brez znakov okužbe. Pred vstopom na prizorišče bodo vse tudi popisali in jim izmerili telesno temperaturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice