Gorenjska
6948 ogledov

V Žabnici že v živo spremljajo par štorkelj

Printscreen
Potem ko smo zadnja leta spremljali par štorkelj na Osnovni šoli Predoslje, zdaj lahko nov par štorkelj spremljamo tudi v Žabnici.

Na podružnični šoli v Žabnici nadaljujejo z izvedbo projekta Štorklje v Žabnici. Decembra 2021 so pred šolo postavili gnezdišče. Pri tem so jim pomagali izvajalci Elektro Gorenjske ter domačin Jože Frelih, ki je izdelal košaro za gnezdo. Takratni učenci 2. in 4. razreda  so nabrali veje za gnezdišče, s katerim je bilo postlano gnezdo. S pomočjo participativnega proračuna so zdaj gnezdo opremili tudi s kamero in internetno povezavo.

"Štorklje pristajajo tam, kjer so dobri ljudje," je ob odprtju gnezda za štorklje dejala učiteljica Urška Tičar iz podružnične šole Žabnica, ki je del OŠ Stražišče Kranj. "Lani, ko smo bili z učenci priče obročkanja mladih štorkelj v sosednji Šutni, smo se navdušili in sklenili, da na robu naše šole, oziroma robu Sorškega polja, postavimo novo gnezdo in s tem povabimo te lepe ptice selivke k nam," doda učiteljica Saša Porenta.

Na Gorenjskem je to že dvanajsto gnezdo, kar kaže, da pari štorkelj vedo, kam po vrnitvi iz Afrike na gnezdenje, do jesenskega odhoda na prezimovanja. V mesecu aprilu so tako v Žabnici že lahko opazovali štorkljo, kako je v gnezdo nosila veje in travo, zdaj pa se je vanj par že vselil. Danes si lahko dogajanje v gnezdu ogledamo v živo 24 ur na dan na tej povezavi. Na OŠ Predoslje pa se par štorkelj letos še ni vrnil. Lani sta namreč zaradi zelo slabega vremena ostala brez mladičev, ki so poginili.

PREDOSLJE Gorenjska Tragedija v gnezdu

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1