Gorenjska
17862 ogledov

To o kazni zaradi kifeljčka pravijo inšpektorji

Zdravstveni inšpektorat: Masko se lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo.

S tem po mnenju sekretarke ne bi smelo biti težav

Včerajšnji dogodek v Kranju, ko je zdravstveni inšpektor oglobil mlado družino, ker sta v centru mesta starša pojedla kifeljček, ki ga ni pojedla njuna hčerka, je dvignil precej prahu in vprašanj. Tudi na današnji dopoldanski vladni novinarski konferenci so izpostavili ta problem. "Lahko povem, kar sem videla – ljudje hodijo po ulici s sendvičem in s kavo v roki, brez maske in v gruči. To gotovo ni način, kako se izognemo nošnji maske, in to ni ustrezno. Če ste pa vi zunaj v parku sami in želite nekaj pojesti, potem pa s tem ni nekih težav," je na novinarsko vprašanje odgovorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je ob tem ponovno poudaril, da so v tem trenutku maske univerzalno in najboljše zaščitno sredstvo pred okužbo. Kacin je še dejal, da se v primeru lakote umaknemo v park, na samo, in tam nekaj pojemo, ne pa v gruči ljudi.

Kljub temu še vedno včerajšnji dogodek v Kranju ostaja nedokončno pojasnjen. Kot je družina zapisala na Facebooku, so bili v času, ko jih je oglobil inšpektor, pred stavbo Mestne knjižnice Kranj popolnoma sami. Zmotil jih je predvsem odnos zdravstvenega inšpektorja, medtem ko so se policaji po naših informacijah pridružili kasneje in skušali situacijo umiriti. Ker sta bila v postopku pristona tudi redarja, so nam na Mestni občini Kranj ob tem v odgovoru zapisali: "V četrtek, 29. oktobra 2020, je bil v starem mestnem jedru Kranja opravljen nadzor  Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije, policistov PP Kranj in z redarjem Medobčinskega inšpektorata Kranj glede upoštevanja veljavnih predpisov, sprejetih za  preprečevanje  širjenja  bolezni  covid-19. Naša ugotovitev je, da prebivalci in obiskovalci mestnega jedra v veliki večini upoštevajo navodila in smernice." Tako na kranjski Policijski upravi kot na občini pa so nas za dodatna pojasnila napotili na zdravstveni inšpektorat. 

Odgovoril tudi Zdravstveni inšpektorat

Zdravstvena inšpektorja sta med četrtkovim nadzorom v Kranju ustavila par z dvema otrokoma, pri čemer odrasli osebi nista nosili zaščitnih mask, saj sta "jedla rogljiček". Na zdravstvenem inšpektoratu opozarjajo, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji.

Postopek je potekal okoli 12.30 in sta ga na podlagi neposredne zaznave kršitve in sta ga v celoti vodila zdravstvena inšpektorja. Eden izmed inšpektorjev je paru, ki se je v družbi otrok sprehajal brez mask, pojasnil, da gre za sprehod po centru brez zaščitne maske in posledično za dejanje z znaki prekrška. Moški je inšpektorjema nato odgovoril, da "jesta rogljiček".

Policista sta bila med postopkom v neposredni bližini, a njuna pomoč v postopku ni bila potrebna. Približno eno uro po zaključenem postopku je do policista, inšpektorja in redarja sam pristopil isti kršitelj in izrazil svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja, ob tem pa prikrito snemal pogovor z uradnimi osebami in ga pozneje objavil na družabnem omrežju Facebook.

Inšpektorja na kraju nista izrekla ukrepa

Inšpektorja na kraju samem nista izrekla nobenega ukrepa. Izrek ukrepa bo sledil po pošti, kršitelj pa ima v skladu s poukom o pravnem sredstvu nato možnost vložitve zahteve za sodno varstvo, so pojasnili na inšpektoratu.

Vladni odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah predpisuje obvezno nošenje zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza. Odlok izjeme uživanja hrane ali pijače sicer ne določa, a kot so pojasnili na inšpektoratu, je zaradi življenjskosti in smiselnosti izvajanja tega predpisa dopustno, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo. A le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji od drugih oseb, so opozorili.

"Pri gibanju brez maske namreč obstaja večja potencialna možnost širjenja virusa, zato je ob gibanju na vseh krajih, kjer se zadržuje večje število ljudi, med katere sodijo tudi mestne središča, potrebno dosledno spoštovati zapoved nošenja maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza," so še zapisali na inšpektoratu.

Komentarjev 57
  • jakec1575 21:45 30.oktober 2020.

    vau ta vlada bo spravila na socialko ene par sicer vestnih, ampak v gete v Ljubljani ali kranju si pa ne upajo. ker so P...... vedo, da so tam doma ak-ji

  • Avatar praufo
    praufo 19:15 30.oktober 2020.

    ta država je gnila da bolj ne more bit, pa naj pride jajo na oblast s svojimi pajdaši, še vse slabše ... tolk majo za govor čez komunajzerje, sami so pa še slabši ... najprej se spravijo na svoj narod, ...prikaži več kar se mi zdi skrajno podlo in taki nimajo kaj počet v vladi al parlamentu, to so bolniki , čisti pacienti ... nijz je spomladi lepo poslal brošuro kjer je pisalo, da je nošenje mask zunaj nepotrebno, ampak politika in seveda jajo delajo svoje ... upam, da bo še več okuženih

  • Avatar praufo
    praufo 19:02 30.oktober 2020.

    kranj je bil včasih "kransterdam", no to je bilo včasih , zdej je pa taka beznica, da je živa groza ... okol avtobusne postaje zbor drogerašov, potem v starem delu mesta, ne vem katera bajta že, polno igel ... šiptarjev ...prikaži več ko solate, vsi dobivajo socialno ... pa kaj dela ta oblast? a si vsi zatiskajo oči, od župana do vlade, vsi, vsi ... potem pa policaji, ki seveda nimajo kaj počet, itak se spravijo na enga z rogličkom ... res me je sram, da živim v tem kurčevem slovenistanu ... jebeš tako državo

Sorodne novice