Gorenjska
269 ogledov

Voda je lahko mnogo več

V Vili Bled bo 16. in 17. junija 2022 potekal tradicionalni Blejski vodni festival.

Blejski vodni festival raziskuje, kako pitna voda vpliva na ljudi, kako se vode lahko razlikujejo po namenu uporabe in kako voda ob zaužitju vpliva na naše telo. Vizija in cilj organizatorja je poudariti vrednost naravnih dobrin in še posebej vode, zato so se odločili za kreacijo prvega mednarodnega dogodka na to temo. Glavni namen dogodka je ozaveščanje širše javnosti o perečih problemih voda, tako v Sloveniji kot tudi na drugih predelih sveta, nuditi rešitve in delati na razvoju.

Letošnji festival bo potekal 16. in 17 junija v Vili Bled, in sicer pod naslovom "Voda. Več kot samo voda." Prisotni bodo številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva in gostincev, ki bodo predstavili najboljše prakse na področju upravljanja vodnih virov in distribucije vode od izvira do mize. Udeleženci bodo spoznali izkušnje postavitve in upravljanja prvega vodnega bara v Veliki Britaniji in poklic prihodnosti v kulinariki, vodnega sommelierja.

Na odprtju bodo strokovnjaki razpravljali o pozitivnih in negativnih vplivih pitne vode na človeka, o higieni vode in predstavili novo razumevanje in odnos do pitne izvirske in ustekleničene vode. Poleg predstavnikov slovenskega Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo bodo prisotni tudi madžarski in hrvaški predstavniki centrov za javno zdravje in institucij za varnost in oskrbo z vodo ter Medicinske fakultete v Zagrebu.

S stališča gostinstva in kulinarike bodo najbolj zanimiva predavanja južnokorejskega sommelierja in predstavitev enoletnih izkušenj prvih treh certificiranih slovenskih vodnih sommelierjev. Predstavnik podjetja Crag Water bo predstavil projekt postavitve prvega vodnega bara v Veliki Britaniji, o premium ustekleničenih vodah in njenih distribucijah pa bodo svoje izkušnje delili predstavniki podjetij Fine Waters iz ZDA in Fine Liquids Premium Waters iz Nemčije. Obiskovalci bodo deležni tudi vodene degustacije ustekleničenih in izvirskih vod z vodnim sommelierjem, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano pa bo predstavil izsledke analiz slovenskih izvirskih voda. V okviru festivala bodo premierno predstavili tudi dva okusa vodnih koktajlov iz naravnih sestavin.

Strokovne teme o ukrepih za zaščito ter odgovornem upravljanju dragocenih vodnih virov in o pravičnem vodnem odtisu bodo polega predstavnikov Ministrtstva za okolje in prostor, Direktorata za vode, najboljše prakse s tega področja predstavili še Institut za okolje iz Finske, Agenciji za okolje iz Avstrije in Češke ter vodja politik vodnih inovacij iz organizacije Water Europe.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:39 14.junij 2022.

    tile pa bodo mešali meglo. da ne omenjam vodnega bara. v vili bled. pred jezerom, ki je rdeče namesto smaragno zeleno in ima pol cm plasti na gladani od sončnih krem. edino o čemer bodo razpravljal pa bo o tem ...prikaži več kako zaslužit z vodo.mene pa zanima na kakšen način nekdo postane lastnik vode in začne z njo trgovat, kot z delnicami na borzi ? ni mi jasno kje je bog, ki jo je podaril in kako za vraga baš njemu in ne meni. a kdo to lahko raztolmači tam na predavanju, pa nam vsem.

  • Friderik1950 09:26 14.junij 2022.

    Oprostite, ampak povedano na kratko, smo mi naše vode že dodobra zasrali. Še pred kakimi tridesetimi leti, je strokovnjak v oddaji na radio Maribor povedal, da imamo še veliko (dvanajstkrat več) možnosti za ribogojnice kot smo jih imeli takrat. Sedaj ...prikaži večdaj so veliki potoki in male rečice povsem usahnjene in posrane. Za betoniranja uporabljamo gramozne vodne filtre namesto lomljenca kot na primer Hrvati. V Mariboru recimo pijemo filtrirano dravsko vodo, ribe v Dravi pa so neužitne. Ne se smejat