Gorenjska
2057 ogledov

Zaplet z brvjo čez Savo še rešujejo

Medvode, gradnja brvi čez reko Savo
1/4
M. Ha. Gradbišče za občinsko stavbo in knjižnico v Medvodah.
Pred dobrim letom, konec maja 2021, so se v Medvodah razveselili sklepa službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, v katerem so jim sporočili, da bo Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za kolesarsko povezavo od Vikrč do mestnega središča Medvod prispevala 912 tisoč evrov, 228 tisoč evrov pa bo prispevala še država. Nova kolesarska pot med naselji, dolga 6215 metrov in široka 3,5 metra, je, kot so nam pojasnili z Občine Medvode, že skoraj v celoti asfaltirana, zaključena bo v kratkem, še v juniju. Zapletlo pa se je z brvjo čez reko Savo.

Na desni strani Save, kjer sta knjižnica in občinska stavba, je namreč izvajalec 4. marca pri gradnji pilotov naletel na plinovod, ki v katastru gospodarske javne infrastrukture ni bil vrisan. Zaradi prebite plinske cevi, bilo je okoli pol enajstih dopoldne, so pripadniki civilne zaščite zaradi nevarnosti uhajanja plina spraznili občinsko stavbo in knjižnico, skupaj z gasilci Gasilske brigade Ljubljana pa so zavarovali in zaprli območje. Gasilci so zaprli ventil na plinski postaji in izvedli vse potrebne ukrepe, je tedaj objavila na spletni strani Uprava RS za zaščito in reševanje.

V majskem lokalnem glasilu Sotočje je medvoški župan Nejc Smole pojasnil, da je izvajalec zadel plinsko cev za oskrbo podjetja Donit Tesnit s plinom, ki pa, kot smo že navedli prej, ni bila vrisana v gospodarsko javno infrastrukturo. Dela so zato morali ustaviti in potrebna bo prestavitev plinovoda po celotni dolžini. Sama brv, dolga bo 138 metrov, bo na temelje postavljena s 600-tonskim divgalom, ki ga v Sloveniji ni, zato ga je izvajalec naročil na Hrvaškem in dobil zelo ozko časovnico, kdaj bo v Sloveniji, in do takrat morajo biti temelji zgrajeni. Trase ne moremo spreminjati, saj je treba slediti gradbenemu dovoljenje, za katero smo pridobili številna soglasja. Poleg tega brv že sestavljajo, je izjavil župan Nejc Smole.

Brv čez reko Savo v Medvodah | Avtor: Občina Medvode Tako bo zgledala nova brv čez reko Savo do medvoške občinske stavbe in knjižnice. Dolga bo 138 metrov z razponom 86,6 metra. Projektiral jo je dr. Jaka Zevnik iz podjetja Elea iC. Občina Medvode

 

A zdaj z Občine Medvode, na katero smo naslovili vprašanja o gradnji, ki mora biti končana do konca leta 2022, mirijo: zaplet se rešuje, projekt in z njim povezano črpanje evropskih sredstev nista ogrožena. Kot so nam je pojasnil Matej Osolnik iz županovega urada, zdaj izvajalec pripravlja dovozno klančino in temelje, na platoju ob gradbišču pa že poteka dobava posameznih delov brvi, ki jih bo izvajalec na tem mestu sestavil in z dvigalom brv namestil na svoje mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice