Gorenjska
266 ogledov

Zgornjesavske občine s polno paro v sanacijo poplav

Gradbena mehanizacija kopač bager Profimedia
Na zgornjem Gorenjskem nadaljujejo sanacijo po lanskih poplavah.

Tako kot na območju Škofje Loke in Poljanske doline se tudi na zgornjem Gorenjskem letos nadaljuje sanacija po lanskih poplavah. V radovljiški občini je v teku projektiranje oziroma priprava sanacije infrastrukture, v Radovljici, Tržiču in Žirovnici se bodo izvajala tudi dela na vodotokih. V Kampu Šobec pa so pred sezono že obnovili most.

V Radovljici tekmujejo s časom

Občina Radovljica je za izvedbo nujnih ukrepov za odpravo posledic po poplavah in zemeljskih plazovih avgusta lani prejela predplačilo države v višini skoraj 4,4 milijona evrov. Občina je že naročila izdelavo projektne dokumentacije za 12 prioritetnih projektov.

Po pridobitvi dokumentacije in soglasij pristojnih služb in državne tehnične pisarne se bo najprej začela obnova porušene ceste in poškodovanega vodovoda v Dragi in Krpinu ter vseh šestih poškodovanih mostov. Sledila bo sanacija ostalih odsekov cest in komunalne infrastrukture ter plazov in skalnega podora.

Projektna dokumentacija bo izdelana do konca maja, sledila bodo javna naročila za izbor izvajalcev, najpozneje julija naj bi stekla dela. Radovljiškega župana Cirila Globočnik skrbi, da vseh del ne bi uspeli izvesti do konca leta, zato računa, da bo del sredstev mogoče prenesti tudi v prihodnje leto. Zaplete se lahko namreč pri javnih razpisih zaradi pomanjkanja izvajalcev ali zaradi pritožb na izbor.

Sanacija na območjih, kjer izdelava projektne dokumentacije ni potrebna, medtem že poteka. Lotili so se sanacije škode na vodnih zajetjih v dolini Drage, intervencijska dela za zaščito ceste in vodnih zajetij na območju struge potoka Begunjščica pa je že zaključena. Februarja je stekla tudi sanacija poškodovanih odsekov gozdnih in makadamskih cest, vodovodov in kanalizacije.

Pestro v porečju Save in okolici Bleda

Izvajala se bo tudi sanacija vodotokov. Po pojasnilih predstavnikov ministrstva za naravne vire in prostor, ki so se pred dnevi na Bledu srečali z župani zgornjegorenjskih občin ter Tržiča in Naklega, bodo na območju porečja zgornje Save v letošnjem in prihodnjem letu izvedli sanacije na vodotokih Zgoša, Blatnica, Završnica, na desnem pritoku Lomščice, na Mošeniku in na desnem pritoku Mošenika. Vrednost del naj bi letno znašala 120.000 evrov, skupaj torej 240.000 evrov.

Na Bledu se pripravljajo na sanacijo ceste Bodešče-Lancovo, ki je bila med avgustovsko ujmo hudo poškodovana, saj ni odneslo le površine ceste, temveč tudi ustroj. Obnova, ki bo vključevala tudi ureditev nasipa in škarp, je ocenjena na okoli milijon evrov, dela pa bodo potekala vsaj leto dni, je povedal blejski župan Anton Mežan.

V Kampu Šobec so medtem pred začetkom nove turistične sezone že obnovili most čez Savo, ki pa ga ni poškodovala avgustovska ujma, temveč poznejše, novembrske poplave. Celotno urejanje okolice mostu in območja kampa sicer še poteka ter bo končano do konca marca, ko kamp ob začetku velikonočnih praznikov odpira svoja vrata.

Želijo omejiti presihajoče jezero  

Novembrske poplave so povzročile težave tudi v kranjskogorski občini, kjer je naraslo in poplavljalo presihajoče jezero Ledine. Kot je povedala kranjskogorska županja Henrika Zupan, so že pripravili projekt za ureditev odvodnjavanja Ledin, ki ga sedaj usklajujejo s pristojnimi soglasodajalci. Računa, da bodo projekt izvedli še letos.

Kmalu po poplavah so že uredili en odtok vode proti Italiji, z omenjenim projektom pa bodo zagotovili še odtekanje vode proti Nadiži, ki je sedaj preprečeno zaradi nasipavanja v zadnjih 30 letih. Težavo bodo rešili z ureditvijo kanala. Tako bo voda, ko bo dosegla kritično raven, začela odtekati in ne bo ogrožala hiš, je pojasnila županja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice