Gorenjska
815 ogledov

Znani najboljši odbojkarji na mivki

OK Triglav Kranj V Kranju smo dobili zmagovalce državnega prvenstva v odbojki na mivki.
Med 21. 7. in 23. 7. so v gorenjski prestolnici že 21. leto zapored gostili boje med najboljšimi slovenskimi odbojkarji in odbojkaricami na mivki. V moški konkurenci sta si naslov priborila Nejc Zemljak in Klemen Šen, v ženski Maja Marolt in Živa Javornik.

Za naslove se je na igrišču na parkirišču Stara Sava v Kranju tokrat potegovalo 12 ženskih in 12 moških ekip. V četrtek, 21. julija, so se pričele kvalifikacije, napetost se je stopnjevala vse do sobote, 23. julija, ko smo v odlični atmosferi dobili končne zmagovalce prvenstva.

Zemljak in Šen nova prvaka

V moški konkurenci se je najbolj izkazala dvojica Nejc Zemljak in Klemen Šen. V finalu sta z 2 : 0 (14,19) premagala dvojico Rok Bračko in Jan Pokrešnik. Za Klemna je bil to prvi naslov, Nejc Zemljak ga je osvojil že tretjič. ”Igrala sva dobro. V nekem trenutku sva prišla v položaj, v katerem sva se zavedala, da je nervoza odveč in vedela, da sva midva tista, ki jo povzročava nasprotni ekipi. Vesela sva, da sva to doživela skupaj. Res je, da je zmagati vedno lepo, ampak na koncu to ni vse. Sama sva se poskušala fokusirati na igro in sva v velikem delu zadovoljna s tem, kar sva prikazala,” je po osvojenem naslovu povedal Nejc Zemljak.

Maroltova in Javornikova do zmage prek repasaža

Letošnje leto se je sicer igralo v spremenjenem režimu, uvedel se je sistem dvojne eliminacije. Le-ta je igralcem in igralkam omogočil, da ne izpadejo iz turnirja že po prvi izgubljeni tekmi, ampak se lahko za svoje mesto na turnirju še borijo v repasažu.

Prav tako, torej po malo težji poti – prek repasaža – sta do naslova prišli Maja Marolt in Živa Javornik. V finalu sta bili z 2 : 1 boljši od dvojice Nina Lovšin in Asja Šen. "Misliva, da še ne dojemava čisto, da sva zmagali, ampak še vseeno je občutek fenomenalen. Glede na to, da šele en mesec igrava skupaj je zmaga na državnem prvenstvu za naju zelo velik dosežek. Morava poudariti, da nama prvi niz v finalu ni šel po načrtih, vendar se nisva vdali in sva tako v drugem nizu izboljšali elemente igre, kot so obramba, napad in blok. Sedaj veva, da zelo dobro sodelujeva skupaj in se odločava, da bova skupaj igrali tudi čez leto. Na današnji tekmi pa bi poudarili najin odnos, saj je bila skozi celo igro prisotna dobra volja, kar pa se je na koncu poznalo tudi v rezultatu,” sta povedali po tekmi. Trejte mesto sta osvojili Tija Šketa Rozman in Anja Puckmeister.

Naslovov niso ubranili

Lanskoletni prvakinji Tajda Kornik in Tajda Lovšin tokrat nista nastopili na turnirju, vzrok je bil sočasni FIVB turnit v Maroku, v boj za obrambo lanskoletnega naslova pa sta se podala Črt Bošnjak in Danijel Pokrešnik. Lanskoletna zmagovalna dvojica pa tokrat ni igrala v isti ekipi. Črt Bošnjak je za novega partnerja izbral dvoranskega reprezentančnega kolega Alana Košenino, Danijel Pokeršnik je odigral z nekdanjim soigralcem Tadejem Boženkom. A sta tokrat morala naslov predati novima zmagovalcema. Bošnjak in Pokrešnik sta tekmovanje končala v finalu repasaža, kjer sta bila boljša domačina Jure Glamočanin in Žan Lukšič, Danijel Pokrešnik in Tadej Boženk sta bila nekoliko uspešnejša, končala sta na tretjem mestu. 

Več sprememb za kvalitetnejši turnir

Poleg spremembe na sistem turnirja z dvojno eliminacijo, je bila na letošnjem državnem prvenstvu novost tudi razširitev turnirja na tri tekmovalne dni. Organizator turnirja, Sašo Rop iz OK Triglav Kranj, je povedal, da je pobuda za spremembo prišla iz domačega kluba: “Pobuda za to spremembo je prišla iz vrst našega kluba in je bila podprta s strani Odbojkarske Zveze Slovenije. Motivacija je bila predvsem ta, da si bodo lahko gledalci čim več tekem ogledali na tribunah na osrednjem igrišču v centru mesta Kranj.”

Povedal je tudi, da organizacija turnirja v Kranju letos ni bila samoumevna, saj je bil po dolgem času za izvedbo turnirja objavljen razpis. “Eden ključnih pogojev, zaradi katerega smo razpis osvojili, je kapaciteta tribun za 1500 gledalcev, zagotovo pa je pripomogel tudi nagradni sklad." Zaradi dobre infrastrukture, ekipe in pomoči sponzorjev jim je tako uspelo nadaljevati tradicijo in prirediti že 21. državno prvenstvo v odbojki na mivki v Kranju zapored.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice