Kranj
301 ogledov

Kranj postaja vzor mesta, dostopnega za invalide

invalidski voziček Profimedia
Mestna občina Kranj je od leta 2022 tudi Občina po meri invalidov. Na aprilski seji so kranjski mestni svetniki tako obravnavali poročilo o izvajanju akcijskega načrta v letu 2023. Občina je za to porabila kar 1,9 milijona evrov.

Mestna občina Kranj je začela s številnimi projekti, ki močno izboljšujejo dostopnost in kakovost življenja ljudi s posebnimi potrebami. Leta 2022 je Kranj tako med drugim pridobil tudi naziv "Občina po meri invalidov", kar je priznanje, ki poudarja zavezo mesta k bolj vključujočemu okolju. Kranjski mestni svet je na aprilski seji prisluhnil poročilu o izvajanju akcijskega načrta v okviru tega naziva v letu 2023. "Jaz sem izredno vesel, ker so bili narejeni res tektonski premiki. Projekti niso bili le samo črke na papirju, ampak dejansko se je res veliko naredilo," je povedal župan Matjaž Rakovec.

V zadnjem letu je občina investirala okoli 1,9 milijona evrov v različne projekte, ki so izboljšali dostopnost za invalide. Med najpomembnejšimi ukrepi so odprava arhitekturnih ovir v mestni hiši, kjer so bila porabljena sredstva v višini 42.000 evrov, in poglobitev robnikov na enajstih lokacijah, kar je stalo okoli 20.000 evrov. Poleg tega so bila ustvarjena nova parkirna mesta za invalide in okrepljeno financiranje nevladnih organizacij, ki delajo na izboljšanju življenjskih pogojev invalidov. Skupaj je bilo za te namene namenjenih 68.000 evrov. Največji delež sredstev pa je šel za institucionalno varstvo in sofinanciranje varstva otrok, s skupno vrednostjo preko 700.000 evrov.

"Skratka, delamo na tem, da bomo še naprej odpravljali predvsem te ovire za različne kategorije invalidov, polagali bomo taktilne oznake za slepe in slabovidne, označili nova parkirna mesta, konec koncev pa tudi gledamo na to, da imamo tudi športnike invalide, ki se udejstvujejo številnih tekmovanj, tako da bomo tudi to podpirali in dajali nagrade za njihove uspehe, saj vemo, da so zelo uspešni," je dodal župan. Ob tem je dodal, da je bila na seji mestnega sveta podana tudi pobuda, da se v sistem KRsKolesom vključijo tandem kolesa, torej posebna kolesa, ki bodo namenjena invalidom.

NAZIV Gorenjska Mestna občina Kranj prejela naziv Občina po meri invalidov Kranj prevoz PO MERI INVALIDOV Gorenjska "Akcijski načrt je sanjski, ..."
Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:07 20.april 2024.

    Lahko bi postal tudi vzor pravičnih penzij