Kranj
61 ogledov

Kranj želi v prehrano javnih zavodov vključiti čim več ekoloških in lokalno pridelanih živil

1. konferenca zelenega javnega naročanja z naslovom 'Zeleno je priložnost in odgovornost!' arhiv Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj je tudi na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo predstavila projekt skupnega javnega naročanja živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) oziroma ekipa za zeleno javno naročanje MOPE je organizirala 1. konferenco zelenega javnega naročanja z naslovom 'Zeleno je priložnost in odgovornost!', namenjeno javnim naročnikom in ponudnikom, ki se ukvarjajo z zelenim javnim naročanjem ali pa bodo svoja naročila ozelenili v prihodnje. K sodelovanju v razpravi so povabili tudi Mestno občino Kranj (MOK). Ana Vizovišek iz Oddelka za pametno skupnost MOK je v razpravi Izzivi in priložnosti zelenega javnega naročanja za lokalne skupnosti v RS predstavila projekt skupnega javnega naročanja živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih, ki ga v Kranju izvajajo že od leta 2020 znotraj Projekta za povečanje lokalne prehranske samooskrbe. Cilj je, kakor je poudarila na konferenci, vključiti čim več ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov, na ta način povečati lokalno prehransko samooskrbo ter lokalno pridelano hrano na jedilnikih občank in občanov, pa tudi skrb za trajnostni razvoj kmetijstva ter trajnostni odnos do pridelave in tako imenovane uporabe hrane. To je obenem ena od  pomembnih aktivnosti, s katerimi se bodo v Kranju, ki je v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, poskušali približati podnebni nevtralnosti.

Za ozaveščanje o lokalni ponudbi v MOK organizirajo posebne dogodke, na katerih lokalni proizvajalci organizatorjem obrokov predstavljajo svoje pridelke oziroma izdelke, pripravljajo posvete, sodelujejo na dogodkih, povezanih z lokalno pridelavo, in jih tudi promovirajo, s tržnicami vred. Letos poleti so v MOK opravili tudi analizo in ta kaže na delno povečan delež lokalne hrane na jedilnikih javnih ustanov v primerjavi z letom 2020. 100-odstotni nakup izdelkov od slovenskih dobaviteljev je pri mleku in mlečnih izdelkih, kruhu, pekovskih in finih izdelkih, jajcih, zamrznjenih izdelkih, sadnih sokovih in sirupih ter dietnih izdelkih. Je pa analiza razkrila tudi nekatere ovire pri naročanju od lokalnih dobaviteljev in pridelovalcev, saj kar 60 odstotkov javnih zavodov meni, da se lokalni ponudniki ne prijavljajo na javna naročila, da je ponudba preskromna, po mnenju nekaterih so cene lokalnih izdelkov previsoke. Med izzivi pa je tudi kadrovski primanjkljaj, saj so organizatorji prehrane običajno polno zaposleni učitelji.

"Letos so oziroma še bodo izvedli izboljšanje funkcionalnosti Kataloga živil, seminarje in delavnice za organizatorje prehrane za uporabo omenjenega kataloga. V načrtu je tudi skupno oblikovanje ekoloških sklopov, nova merila točkovanja, spremljanje cenovne politike po JZ, idejo skupnega javnega naročanja pa širijo tudi po Gorenjski. Vsebino projekta DNS je namreč vključena v projekt LAS Gorenjska košarica pod imenom LOKALNO GOR in MOK je vključena kot promocijski partner. V sodelovanju z regionalno agencijo RAGOR pa je MOK projekt predstavila tudi v Škofji Loki, kjer so prav tako zelo aktivni na projektih povečanja lokalne prehranske samooskrbe," so ob tem še pojasnili na MOK.

Pomurski sejem Kranj Uspešen dinamični nabavni sistem v javnih zavodih v Kranju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.