Kranj
180 ogledov

Kranjski stadion prenovljen, na atletsko dvorano se še čaka

Prenovljena atletska steza v Kranju. Prenova atletske steze je investitorje stala slab milijon evrov.
Dve najpomembnejši investiciji na področju športa, ki sta jih v letošnjem letu izvedla Mestna občina Kranj in Zavod za šport Kranj – sodobna razsvetljava in prenova atletskega stadiona – v skupni vrednosti skoraj dva milijona evrov, bosta izjemno izboljšali pogoje za treninge in tekme na kranjskem stadionu Stanka Mlakarja. Že od leta 2007 je v načrtu tudi izgradnja večnamenske atletske dvorane, ki bi izboljšala še zimske razmere kranjskih atletov, zato ti upajo na investicijo tudi na tem področju.

Nov tartan prinaša certifikat Svetovne atletske zveze

Obnova tartanske steze, ki jo je kranjski stadion dobil že leta 1986, obnovljena je bila le enkrat, deset let kasneje, je bila že skoraj nujna. »Steza je bila res že dotrajana, zato smo še posebej veseli, da smo vendarle doživeli celovit poseg vanjo,« se novosti veseli Tomaž Kukovica, predsednik Altetskega kluba Triglav Kranj. Prav tako je z obnovo zadovoljen Rok Ferlan, član kranjskega Triglava: »Res je odlično, da smo dobili novo tartansko stezo, saj je bila prejšnja že precej stara, na mestih so nastale plasti brez tartana, voda ni odtekala s proge. Novi pogoji so veliko boljši, sploh za treninge v slabšem vremenu.«

Poleg sanacije tartanske steze je bil kranjski stadion namreč deležen še kar nekaj del. Urejena je bila meteorna kanalizacija do glavnega voda, atletska steza in tekmovališče sta bila zaščitena pred podtalnico. Uredili so tekmovališča za skok v višino, skok ob palici, daljino in troskok, poleg tega so novejša še metališča za kroglo, disk, kladivo in kopje. Z asfaltno preplastitvijo celotne steze in tekmovališča se je uredilo tudi vse naklone in neravnine.

 | Avtor:

S temi deli se je zagotovila primerna podlaga za novo tartansko oblogo z vsemi garancijami za kakovostno izvedbo del, kar odslej omogoča izvedbo atletskih tekmovanj na najvišji ravni po certifikatu Svetovne atletske zveze.

Atleti upajo še na dodatne izboljšave

Kljub izboljšanim pogojem se kranjski atleti še vedno soočajo z nekaj neugodnostmi pri treningih v zimskem času. V lanskem letu zgrajen balon, ki je pokrival tartansko podlago ob bližnjem košarkarskem igrišču s skakališčem za skok v višino in daljino ter nekaj metri atletske steze, je razmere precej izboljšal, še vedno pa je v mislih izgradnja novih tribun z večnamensko atletsko dvorano.

Načrti zanjo segajo daleč v leto 2007, ko je Kranj za las izpadel iz financiranja dvorane – leta 2009 bi jo tako že imeli, ta pa bi bila predvsem v zimskih mesecih in ob slabšem vremenu ne le za atlete, temveč tudi druge športnike, več kot dobrodošla. »Dvorana bi bila velika pridobitev za športnike Kranja, načrti zanjo obstajajo že dolgo in ker je bilo letos kar nekaj finančnih evropskih sredstev namenjenih športu, želimo, da bi v novi finančni perspektivi občina našla skupni jezik z državo in zgradila še tribune z večnamensko dvorano. Nadejamo se uresničitve tudi tega projekta,« je optimističen Tomaž Kukovica.

Nova dvorana bi bila pika na i infrastrukture kranjskega športa, omogočala bi prirejanje tekem tudi v dvoranski sezoni. Vsekakor pa Atletski klub Triglav Kranj prihodnje leto organizira že tradicionalni Atletski miting Memorial Vučko, ki je postal že zaščitni znak kranjskega Triglav – tokrat bo izveden na odlični tartanski stezi, kako hitra je, pa bodo povedali rezultati.

Skupno je prenova investitorje prenova tartana stala 994.400 evrov, steza je v uporabi od zadnje četrtine septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice