Kranj
872 ogledov

Osvežitev brez skrbi tudi na neuradnih kopališčih

Kanjon Kokre, Kokra, reka, osvežitev v vodi, Kranj
1/4
M. Ha. Reka Kokra v Kranju, posneto 8. julija 2023.
Kranjčani se lahko v teh dneh brez skrbi osvežijo tudi na neuradnih naravnih kopališčih. Gre za Čukov bajer in reki Kokra (Kosorep) in Sava (pri starem bazenu), kjer je analiza voda pokazala, da zdravju škodljive bakterije v vzorcih ne presegajo mejne vrednosti.

Kot so nam pojasnili iz Mestne občine Kranj, je občina tudi letos pri kranjski enoti Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano naročila vzorčenje vode na neuradnih naravnih kopališčih v Čukovem bajerju (naravni rezervat glinokopnih bajerjev na Bobovku), na Kosorepu (Kokra) in ob starem bazenu (Sava). Poudarek pri opravljenih vzorčenjih vode je na mikrobiološki kakovosti vode. Analiza voda na vseh treh odvzemnih mestih je pokazala, da zdravju škodljive bakterije v vzorcih ne presegajo mejne vrednosti.

Kanjon Kokre, Kokra, reka, osvežitev v vodi, Kranj | Avtor: M. Ha. Reka Kokra v Kranju, posneto 8. julija 2023. M. Ha.

Na vprašanje, kaj se letos dogaja z reko Kokro (julija lani je namreč podrobnejša analiza pokazala, da je v Kokri staro fekalno onesnaženje: s kemijsko vodo je bilo julija sicer vse v redu, mikrobiološko pa so potrdili prisotnost enterokokov in bakterije E.coli, op. a.), so nam iz Mestne občine Kranj odgovorili, da vzorčenje reke Kokre poteka na štirih odvzemnih mestih od lanskega avgusta.

Kanjon Kokre, Kokra, reka, osvežitev v vodi, Kranj | Avtor: M. Ha. Reka Kokra v Kranju, posneto 8. julija 2023. M. Ha.

"Ekipa strokovnjakov in občanov skupaj s podžupanom Mestne občine Kranj Janezom Černetom že pripravlja akcijski načrt, kako še izboljšati biološko stanje reke Kokre. Včeraj je podžupan skupaj s predstavniki koncesionarja družbe HNG, Komunale Kranj, Skupne službe varstva okolja, Skupne občinske uprave občin Gorenjske in medobčinske inšpektorice naredil obhod po obrežju reke Kokre v kanjonu, in sicer v okviru aktivnosti za čistejšo Kokro. Pristojni iz Komunale Kranj so odvzeli štiri vzorce, ki jih bo analiziral interni laboratorij Centralne čistilne naprave Kranj. Na terenu so evidentirali tudi betonske ostanke iz preteklosti, ki jih bo treba odstraniti, in popisali cevi ter odtoke, ki niso vpisani v registre."

Odvzem vzorcev Kokra | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Na podlagi pridobljenih rezultatov vzorčenja in že izvedenih aktivnosti bodo temu primerno oblikovali nadaljnje smernice za čistejšo reko Kokro. Izsledke in pobude za lepši ter čistejši kanjon bo Mestna občina Kranj predstavila tudi Mateju Skočirju, državnemu seretarju na ministrstvu za okolje in prostor, ki bo v Kranju na uradnem obisku prihodnji mesec, v avgustu, so še napovedali iz Mestne občine Kranj.

dezurni@styria-media.si

Pirati mikroplastike, onesnažene reke OKOLJE Gorenjska Kokra z mikroplastiko, Rupovščica (še) čista Kokra KRONIKA Gorenjska Na reki Kokri v Kranju pene, na Jesenicah protest Kokra OKOLJE Gorenjska Poziv: "Odplak ne zlivajte v reko Kokro!" Kanjon Kokre KANJON KOKRE Gorenjska Ponuditi želijo kakovostno izkušnjo kanjona s sonaravnim urejanjem

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.