Kranj
8730 ogledov

Parkirnine pod priljubljeno izletniško točko še ne bo, bo pa drugje dražje

Sveti Jošt, hribi, Kranj, narava Dom na Joštu (Facebook)
Pod priljubljeno izletniško točko v Kranju, Joštom, bodo pobirali parkirnino, a ne še letos. Se pa parkirnina v Kranju z junijem draži.

Že pred dobrim letom smo poročali, da bo Mestna občina Kranj (MOK) uvedla parkirnino pod priljubljeno izletniško točko Joštom nad Kranjem. Lani je bilo rečeno, da bodo parkirnino uvedli še prejšnje poletje, a do uvedbe ni prišlo. Na letošnji majski seji so kranjski mestni svetniki ponovno obravnavali Odredbo o spremembah in dopolnitvah Odredbe o določitvi območij parkiranja, taks in cen parkirnin, v kateri je spet zapisana omenjena parkirnina. Dnevna parkirnina bo tako stala 2 evra, letna dovolilnica pa 50 evrov. Slednja bo vezana na registrsko številko avtomobila, saj bi bilo v nasprotnem primeru preverjanje onemogočeno.

Na občini so nam ob tem pojasnili, da do uvedbe parkirnine pod Joštom skoraj zagotovo ne bo prišlo še letos. "Dogovorili smo se, da se bo najprej realiziralo projekt prestavitve Pševske ceste z avtobusnim postajališčem in ustreznim pločnikom na novo ustreznejšo lokacijo, šele nato pa bi pričeli z ureditvijo plačevanja parkirnine, predvidoma v naslednjem letu," so nam povedali na kranjski občini. Na prvem spodnjem parkirišču bo tako postavljen parkomat, kjer bo možno plačilo z gotovino, plačilno kartico ali kartico CeKr ter z aplikacijo Easypark, na ostalih parkiriščih pa verjetno le elektronsko, torej s SMS ali z aplikacijo.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Sicer pa se že več časa govori tudi o omenjeni prestavitvi Pševske ceste. Nova cesta proti vznožju Jošta se bo odcepila od ceste v Laze proti Pševski cesti, takoj za obstoječimi stanovanjskimi hišami, kar bo izboljšalo dostop do Jošta in vasi ob njem. "Za prestavitev omenjene ceste smo že pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje. V juliju bomo izvedli javno naročilo za izbiro izvajalca in če ne bo nepredvidenih zapletov, bomo z deli začeli jeseni 2024," pojasnjujejo na občini.

Pod Joštom sicer vsak konec tedna primanjkuje ustreznih parkirišč. Občina ima v načrtu zaenkrat manjše ureditve obstoječih divjih parkirišč, tam kjer so z vidika prometne varnosti še spremenljiva. "V srednjeročnem obdobju ob premiku trase Pševske ceste proti Lazam pa načrtujemo tudi ureditev dodatnega manjšega parkirišča."

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

PARKIRANJE Gorenjska Na priljubljeni kranjski izletniški točki se uvaja parkirnina

 

Parkirnina bo višja

Na majski seji so mestni svetniki s sprejetjem omenjene odredbe prav tako potrdili podražitev parkirnine v Kranju. Parkiranje v coni 1 v MOK je zdaj stalo 1,10 evrov na uro. Glede na sprejeto odredbo pa bo s prvim julijem nova cena višja za deset centov. Parkiranje v coni ena bo po novem plačljivo od sedme zjutraj do devete ure zvečer.  Tudi v coni 2 se je parkirnina iz 0,70 evra zvišala na 0,80 evra. Cena parkiranja v coni 3 ostaja pol evra.

Glede dovolilnic za parkiranje pa prinaša poenostavitev njihovega izdajanja po principu ena dovolilnica za eno registrsko številko. Po novem se bodo dovolilnice izdajale v elektronski obliki. "Novost je tudi ta, da bodo lahko po novem za stanovalce izdane 3 dovolilnice, torej ena dovolilnica na en avto. Cena za prvo in drugo dovolilnico ostaja enaka, torej 12 evrov za prvo in 24 evrov za drugo, medtem ko bo tretja dovolilnica, ki se na novo uvaja, stala 100 evrov," je po seji povedala kranjska podžupanja Manja Zorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.