Gorenjska
13754 ogledov

Na priljubljeni kranjski izletniški točki se uvaja parkirnina

Do poletja bo Mestna občina Kranj na parkiriščih pod Joštom postavila parkirne avtomate za plačevanje parkirnine.

Kranjski mestni svetniki so potrdili spremembe Odredbe o določitvi območij parkirnih con in območij za pešce in tako vzpostavili plačljiva parkirna mesta za pohodnike na Jošt, za katere je na izhodiščih na voljo 82 parkirnih mest. Pobudo je dala Krajevna skupnost Jošt. Dnevna parkirnina bo tako stala 2 evra, letna pa 50 evrov. Zbrana sredstva se bodo porabila za sofinanciranje vzdrževanja parkirišč in ceste ter nadzor in delovanje sistema zaračunavanja parkirnine. Občina bo zagotovila tudi proračunska sredstva za vzdrževanje poti na Jošta. 

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

»Računam, da bomo parkirnino pod Joštom začeli pobirati do poletja. Treba bo tudi obvestiti ljudi, na začetku ne kaznovati, ampak na mehek način razložiti, da je ta denar potreben za urejanje parkirišč in postajališč za kolesa kot tudi poti na Jošta. Zato upam, da bo dobronamerno to sprejeto s strani uporabnikov,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec.

»Če gremo uvajati parkirnino je potrebno narediti celostno zgodbo, se pravi javni prevoz, pod vznožjem ureditev postajališča KRsKolesom, postaviti kolesarnico. Vsi na tem območju bi prosili, da se ta parkirnina uvede, je pa to samo eden načinov reševanja te problematike, s katero se moramo spopasti vsi, krajani, občina in obiskovalci, da bomo lahko ohranili našo naravo,« je povedal svetnik in predsednik Krajevne skupnosti Stražišče Jure Šprajc (Povezane lokalne skupnosti).

»Z vzpostavitvijo parkirnine še ne bomo rešili nič, ker ljudje parkirajo tudi izven označenih parkirišč. Tako bodo eni plačali parkirnino, drugi pa po zelenicah brezplačno, saj lastniki slednjih zemljišč ne bodo imeli vzvodov za njihovo kaznovanje,« je opozorila Sonja Mašić (Več za Kranj). Podprl jo je tudi Bojan Homan (SDS). »Na travniku pod Joštom bi morali vzpostaviti večje parkirišče za okrog 200 parkirnih mest in prišli do prave rešitve za Jošt. V Javorniku pa bi postavili zapornico in bi bilo za vzpon z avtomobilom na vrh Jošta potrebno plačati 10 ali 20 evrov. To je luksuz, ki je znan že tudi v tujini,« je dodal Homan. Janez Černe (SD), ki je tudi podžupan, je ob tem pojasnil, da se občina že nekaj časa trudi kupiti zemljišče, ki bi bilo primerno za omenjeno parkirišče, a jim do sedaj še ni uspelo.

 

Nova cesta proti Joštu

Sicer pa se obeta nova cesta proti vznožju Jošta. Ta se bo odcepila od ceste v Laze proti Pševski cesti takoj za obstoječimi stanovanjskimi hišami, kar bo izboljšalo dostop do Jošta in vasi ob njem. »Trenutno je Mestna občina Kranj sredi postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja. Takoj po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, pričakujemo, da bo to v marcu, bomo pristopili k izvedbi javnega naročila za izbiro izvajalca in po uspešno zaključenem postopku, predvidoma v mesecu avgustu, tudi začeli z izvedbo, ki bo končana predvidoma spomladi 2024,« pojasnjujejo na kranjski občini. V sklopu prestavitve ceste gradnja novih parkirišč ni predvidena, bodo pa zgrajena v naslednji fazi. Obstoječa cesta pa bo po končani prestavitvi služila izključno dostopu do obstoječih objektov.,

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

JAVNI PREVOZ Gorenjska Na Jošta tudi z javnim prevozom OKOLJE Gorenjska Nova pravila za pohod na Jošta PARKIRANJE Gorenjska Na Jošta (zaenkrat) še brezplačno PARKIRANJE Gorenjska Na Jošta nič več zastonj
Komentarjev 7
  • Skias 17:14 06.februar 2023.

    Psi lajajo karavana gre pa naprej

  • roscha 16:17 03.februar 2023.

    To. Končno. Čakam samo še parkomat na domačem dvorišču. Kasirat zna vsaka budala, urediti kaj konkretnega pa je večja težava, a ne? Tepci pa te budale celo volite. Plešemo..

  • Ikoz 12:11 03.februar 2023.

    Rajši naj šiptarjeobdavči bo imel več od tega