Kranj
15171 ogledov

Prodali že polovico stanovanj

Stražišče, Kranj, gradnja D26
1/4
Peter Šalamon ŽURNAL24
Na gradbišču objekta D26 v Stražišču pri Kranju je bilo danes zelo veselo. Potem ko so 17. oktobra lani na Delavski cesti začeli rušiti stražiško sramoto, nekdanji Tekstilindusov samski dom, so danes ob zadnji betonski plošči na strehi novogradnje že postavili smrekico. Sama gradnja 66 stanovanj bo sicer predvidoma zaključena januarja 2024, aprila bo predaja, so pojasnili novinarjem.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je danes ob ogledu gradbišča spomnil, da so bili na občini zelo zadovoljni že, ker se je nekdo opogumil in najprej nepremičnino, propadajoči samski dom, lastniško uredil.

"Marsikdo je poskušal, a mu ni uspelo. Zato čestitke obema, predvsem Janezu (Levstku). Po 20 letih je bila sramota tudi odstranjena in zdaj smo dobili ta lep objekt ... V preteklosti ne občina ne država nista razmišljali o stanovanjih, to je zdaj postala modna muha in se dela na veliko, tudi v Kranju.
V Kranju se načrtuje in kot vem, tudi uspešno vodijo projekti za tisoč novih stanovanj v prihodnjih štirih, petih letih. Zelo pomembni so zasebni vlagatelji. Naša občina jim stoji ob strani in ob tej priložnosti bi radi opogumili tudi vse druge, ki imajo zamisli, da pridejo v Kranj,"
je dejal župan.

V nadaljevanju je opozoril, da se v teh dneh pridobiva gradbena dokumentacija za novo industrijsko cono Hrastje, Kranju pa se obeta, kot je opozoril, tudi moderna železniška povezava. "Ob ureditvi centralnega potniškega terminala oziroma nove avtobusne postaje bo Stražišče tako rekoč v središču Mestne občine Kranj," je rekel župan.

Veselje je danes izrazil tudi Jure Šprajc, predsednik Krajevne skupnosti Stražišče, kajti, kot je dejal, je novogradnja pomembna pridobitev za Stražišče.

"Šlo je za degradirano območje, podirajoča stavba je ogrožala okolico. Danes smo veseli, da so se našli investitorji. Bilo je nekaj skrbi, kako bo z rušenjem in samo gradnjo, a krajani so mi potrdili, da ni bilo prašenja, saj so škropili z vodo. Mi komaj čakamo, da bo otvoritev, da bodo stanovanja prodana in bo naš kraj še lepši. V Stražišču je kar nekaj starejših, tako da bodo imeli možnost kupiti oskrbovana stanovanja v domačem kraju," je izjavil Šprajc.

Stražišče, Kranj, gradnja D26 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

Iztok Lampič, direktor KRprojekti, d. o. o., je novinarjem pojasnil, da bo predaja 66 stanovanj v aprilu 2024: od teh 30 oskrbovanih in 36 navadnih, klasičnih. "Za izboljšanje projekta smo dokupili še dodatno zemljišče z objektom, ki se ga bo porušilo. Tako smo pridobili zadostno število parkirnih mest in bo imel vsak lastnik stanovanja svoje parkirno mesto, parkirna mesta pa bodo tudi za obiskovalce. Vseh parkirišč bo 100," je dodatno pojasnil Lampič.

Celotna investicija bo po Lampičevih besedah znašala 9,5 milijona evrov. Doslej je bila prodana slaba polovica stanovanj, ostala so večja stanovanja, namenjena predvsem družinam, ki merijo med 70 in 80 kvadratnih metrov.

Stražišče, Kranj, gradnja D26 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Od leve proti desni: Iztok Lampič, Matjaž Rakovec in Janez Levstek. Peter Šalamon ŽURNAL24

O počasni poti, predvsem zaradi številnih lastnikov nepremičnin na tem prostoru, je spregovoril Janez Levstek, večinski lastnik podjetja KRprojekti, in ki je, tako kot Lampič, tudi direktor:

"Tu je bil najprej samski dom podjetja Tekstilindus, zraven je bil še materinski dom, trgovina Zapravljivček, poslovalnica Gorenjske banke, in prejšnji lastnik samskega doma, Janez Janša, je imel še v lasti dvorišče, bila je tudi trgovina Engrotuš. Vse te nepremičnine smo počasi odkupili, saj vsi niso bili pripravljeni prodati in je bilo tudi izsiljevanje s ceno. A bil sem trmast. Po 10 letih nam je uspelo vse odkupiti in potem je moj partner, Iztok Lampič, s katerim se poznava že 15 let, rekel, da bo pristopil zraven in bo priskrbel dokumentacijo. Na Mestni občini Kranj so obljubili podporo in v nadaljevanju nam je občina pomagala tudi tako, da je prodala dve zemljišči, na katerih bodo urejena parkirišča. In tudi sosed je pomagal: prodal nam je rojstno hišo in tako smo mu v zameno na Gorenjskem kupili nadomestno hišo ..." je dejal Janez Levstek.

In kakšna je cena stanovanja? Med 3200 do 3500 evrov za kvadratni meter, odvisno od velikosti stanovanja. "Mi smo cene prilagodili in jih do danes nismo spremenili," je med drugim razložil Levstek in se razgovoril o akciji glede posojil, ki jo imajo skupaj z Gorenjsko banko.

Stražišče, Kranj, gradnja D26 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Gradnja objekta D26 v Stražišču, posneto junij 2023. Peter Šalamon ŽURNAL24

D 26 v Stražišču gradi podjetje Tosidos iz Ljubljane, ki ima po Sloveniji v zadnjem obdobju vedno aktivnih sedem do osem gradbišč, je povedal Rok Strušnik, vodja gradbišča v Stražišču. Še eno gradbišče imajo trenutno odprto v Kranju, na Planini nasproti Qlandie, kjer opravljajo zemeljska dela. "Gre za t. i. projekt Kranjska iskrica, v sklopu katerega nameravamo najprej zgraditi 400 stanovanj. Betonska dela tam se pričnejo čez dva meseca," je napovedal Strušnik.

dezurni@styria-media.si

Razpadajoči samski dom v Stražišču pri Kranju STANOVANJA Gorenjska Saga o Tekstilindusovem samskem domu STANOVANJA Gorenjska Stanovanja bodo vseljiva šele leta 2026 Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj KRANJ Gorenjska Novo sosesko naj bi začeli graditi leta 2023 NOVA STANOVANJA Gorenjska Kranj bo bogatejši za še eno stanovanjsko naselje

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.