Kranj
42 ogledov

Slovenska dramatika ne izginja, temveč je v očitnem trenutku sprememb

Nominiranci za Grumovo nagrado in mladega dramatika 2024 Prešernovo gledališče Kranj
Znani so nominiranci za letošnji nagradi Slavka Gruma in za mladega dramatika.

Med 27. marcem in 9. aprilom bo v Prešernovem gledališču Kranj in na drugih prizoriščih v Kranju potekal 54. Teden slovenske drame. Osrednji nagradi festivala sta nagrada Slavka Gruma in nagrada za mladega dramatika, ki sta namenjeni najboljšim novim dramskim besedilom.

Letošnjo, tokrat mednarodno strokovno žirijo sestavljajo Rok Andres (predsedujoči), Miriam Kičiňová in Jakob Ribič. Na natečaj za nagrado je letos prispelo 24 besedil, za nagrado mladega dramatika pa 9. Žirija je med vsemi prispelimi besedili izbrala štiri nominirana besedila za nagrado Slavka Grumaw in tri nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika.

Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo:

Marko Bratuš, Haris Pašović: Najboljša evropska predstava

Tjaša Mislej: Prva beseda je mama

Daniel Day Škufca: Budnost zimskega jutra

Iza Strehar: Nezakonske matere

 

Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika:

Jaka Smerkolj Simoneti: Mimobežnice

Brina Jenček: Grem greš greva pljusk 2 young 4 4ever ЕЛА НАДВОР ДА СЕ ИЗЛУПАМЕ strah me je

prevelikih oči in premajhnih medvedov bližamo se končni postaji prosim izstopite pogoltnila sem te in

izpljunila rahlo prežvečenega

Tilen Oblak: Čisto pravi deček

Člani žirije so v poročilu ob imenovanju nominirancev med drugim zapisali, da je zaznati padec oziroma stagnacijo količine besedil na natečaju, a da slovenska dramatika ne izginja, temveč je v očitnem trenutku sprememb. "Ena od značilnosti, ki druži veliko količino besedil, je izrazita nedramskost, negledališkost. Besedila prehajajo v druge forme, bližajo se pripovedni prozi, osebnoizpovedni poeziji, vse manj je lastnosti, ki bi jih definirale za dramske, in vse več je t. i. nedramske dramatike. Dramska besedila, ki smo jih prejeli, so angažirana in izkazujejo posebno občutljivost za probleme sodobnega časa. Avtorji se med drugim ukvarjajo s stanovanjsko problematiko, porastom mikrofašizmov v družbi, podnebno krizo, brezizhodnostjo liberalnega kapitalizma, krizo političnih institucij, predvsem pa z nasiljem, ki ga razumejo večplastno. Slovenska dramatika ne izginja, je v očitnem trenutku sprememb, iskanju novih jezikov, pogumnejših stališč," je med drugim zapisala žirija.

Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika oziroma dramatičarko, bo znano na sklepni slovesnosti 54. Tedna slovenske drame, ki bo 9. aprila 2024.

Tekmovalni program 54. Tedna slovenske drame GLEDALIŠČE Kranj V ospredju 54. Tedna slovenske drame sta tematiki Antigone in druge svetovne vojne

 

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:49 17.februar 2024.

    Najboljšo dramo ustvarjajo politiki,in umetniki,ki se borijo za svoj honorar brez dela