Kranj
830 ogledov

V Kranju rastejo novi žužohoteli

arhiv Mestna občina Kranj
Ob letošnjem svetovnem dnevu okolja je kranjsko podjetje Flycom Technologies v sodelovanju s Fundacijo Vincenca Drakslerja in Mestno občino Kranj ob Osnovni šoli (OŠ) Staneta Žagarja postavilo hotel za žuželke, ki je izdelan iz odrabljene šolske opreme. Že pred časom pa je hotel za žuželke postavila tudi Mestna knjižnica Kranj.

Hotel za žuželke, ki so ga postavili ob OŠ Staneta Žagarja Kranj, so izdelali v Fundaciji Vincenca Drakslerja, pri čemer so s kreativno ponovno uporabo odrabljenim šolskim stolom in mizam ter drugim materialom podarili še eno življenje. V Fundaciji še ene priložnosti ne dajo zgolj stvarem, pač pa tudi ljudem. Omogočajo namreč usposabljanje in zaposlovanje nekdanjih zasvojencev in oseb z oviranostmi. Ti so tudi sodelovali pri kreativni zasnovi in izdelavi žužohotela.

Lesena skulptura je postala novo domovanje za različne vrste žuželk, ki so ključne za opraševanje rastlin in ohranjanje ekosistemov. Postavljena je ob šoli, ki se že več časa aktivno vključuje v trajnostne projekte. OŠ Staneta Žagarja ima namreč zeleno streho, sadovnjak s čebelnjakom in čebelarski krožek. Žužohotel je zanje dodatna pridobitev, saj bo učencem in učiteljem služil kot izobraževalno orodje za spoznavanje pomena ohranjanja raznolikosti življenja.

Pobuda ob Svetovnem dnevu okolja je sicer le eno od številnih prizadevanj, ki jih Flycom Technologies izvaja za ustvarjanje bolj trajnostnega lokalnega okolja. V podjetju verjamejo, da lahko prek združevanja inovacij, investicij in sodelovanja z lokalno skupnostjo ustvarijo dolgoročne pozitivne spremembe in pripomorejo k boljši prihodnosti za vse.

Predaja žužohotela v uporabo s pobudniki projekta (od leve): Tamara Vidic Perko (Flycom Technologies), Alenka Glastovec (pomočnica ravnatelja OŠ Staneta Žagarja Kranj), Andrej Strupi in Peter Habe, oba Fundacija Vincenca Drakslerja | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj Predaja žužohotela v uporabo s pobudniki projekta (od leve): Tamara Vidic Perko (Flycom Technologies), Alenka Glastovec (pomočnica ravnatelja OŠ Staneta Žagarja Kranj), Andrej Strupi in Peter Habe, oba Fundacija Vincenca Drakslerja arhiv Mestna občina Kranj

 

Žužohotel tudi na vrtu kranjske knjižnice

V Mestni knjižnici Kranj pa so hotel za žuželke postavili konec maja, in sicer na balkonu knjižnice. Brenčanja v mestu je namreč projekt, ki želi v mestnem okolju spodbuditi in ozavestiti javnost o pomenu manj znanih, tako imenovanih alternativnih opraševalcev in o njihovemu pomenu za naše okolje. V okviru projekta so 20. maja 2023 predstavili čmrljake in žuželčnike na balkonih knjižnice ter informativne table, s katerimi obiskovalce seznanjamo o pomenu divjih opraševalcev. Na ustvarjalnih delavnicah za otroke pa so izdelali hotel za žuželke in barvali čmrljake.

"Za sodelovanje smo se odločili, ker je ena od vrednot v delovanju knjižnice tudi trajnostni razvoj. Zavedamo se agende 2030 s trajnostnimi razvojnimi cilji in to zavedanje tudi na tak način želimo spodbuditi med lokalnimi prebivalci. Sogovornika smo našli v Mitji Smrdelu, srečna okoliščina pa je, da smo k sodelovanju lahko povabili tudi ljubiteljski čebelarki Tino Porenta in Matejo Verdnik, ki sta na ustvarjalnih delavnicah za otroke skupaj z njimi izdelali hotel za žuželke in barvali čmrljake," je povedala direktorica kranjske knjižnice Maja Vunšek. Za postavitev sta se poleg kranjske knjižnice potrudila Zavod za turizem in kulturo Kranj in Čebelarsko društvo Britof - Predoslje.

 | Avtor: arhiv Mestna knjižnica Kranj arhiv Mestna knjižnica Kranj

Komentarjev 1
  • leonardo 16:22 22.junij 2023.

    Malo sem poizvedoval kaj je s temi žužko hoteli. Menda jih uporablja bolj malo. Vsaka živa stvar ima svoj način življenja. Verjetno je tako tudi pri žuželkah.

Sorodne novice