5 ogledov

Kresalo se bo že danes

Prvaki so si enotni, da ima SDS pravico do ugovora. Žurnal24 main
Pahor, Kresalova in Golobič danes začenjajo neuradne pogovore. Predsednik SD je pred dilemo. Naj Pahor v vlado vzame DeSUS ali SLS? Nekateri pravijo, da kar oba.

Danes naj bi se sestali predsedniki treh levosredinskih strank na neuradnem pogovoru po volitvah. Po naših neuradnih in nepreverjenih informacijah bo to večerja. Čeprav Pahor zagotavlja, da po tem pogovoru ne bo še nič dorečenega, se temi, koga povabiti v koalicijo – DeSUS ali SLS, ne bodo mogli izogniti.

V SD sicer še vedno poudarjajo, da je treba najprej počakati uradne rezultate. Tudi zaradi slabih izkušenj iz Hrvaške. Dogovarjanje vnaprej pa ocenjujejo kot nehigiensko.

Odstop Šrota še čakajo
Konec tega ali v začetku naslednjega tedna se bo sestal tudi izvršilni odbor SLS. Predsednik stranke Bojan Šrot sicer odstopne izjave organom še ni predal in v stranki niti ne pričakujejo, da bo to storil še ta teden.

 
 

Ker je Janez Janša Zoranu Jankoviću vzel Mercator, je Janković Janši v Ljubljani vzel vlado.

Dušan Kumer, SD

 
Najverjetneje bodo najprej počakali uradne rezultate volitev, nato opravili analizo rezultata in šele potem bodo sledile formalne poteze. Vsekakor pa se izvršilni odbor v prihodnjih dneh poleg te teme ne bo mogel izogniti še eni, in sicer dolgoročni viziji SLS.

Pri tem bo ključno vprašanje, ali je stranka sploh pripravljena vstopiti v vlado Boruta Pahorja ali pa je bolje, da se že vnaprej odločijo za odhod v opozicijo.

V stranki so namreč mnenja precej deljena in zato poznavalci stranke menijo, da se o tem ne bo mogoče odločiti čez noč.

Zakaj ne bi vzeli obeh?
V SD pa je slišati tudi mnenje, da bi bilo vsekakor bolje, da bi stranka v vlado raje kot DeSUS povabila SLS, ki ne postavlja pogojev že vnaprej. Karl Erjavec je namreč že izrazil željo po ministrstvu za obrambo in za delo. Slišati pa je tudi zamisel, da bi v koalicijo vzeli kar obe stranki.

Področja, kjer se bo moral Pahor uskladiti z obljubami Kresalove in Golobiča
Privatizacija. V LDS zagovarjajo odločno privatizacijo. V SD pa bolj postopen umik države iz gospodarstva. V monopolnih podjetjih umiku nasprotujejo.

Kadrovanje. Borut Pahor je ves čas poudarjal, da bo kadre ocenjeval po njihovem delu in ne po politični pripadnosti. Gregor Golobič pa je po objavi volilnih rezultatov dejal: "Zares je tudi stranka za rez."

Ženske v vladi. Gregor Golobič je v volilni kampanji večkrat poudaril, da bo v vladi, kjer bo sodeloval, polovica žensk. Čeprav v SD zagovarjajo enakopravnost žensk, nekateri neuradno že pravijo, da jim Golobič ne bo sestavljal vlade.

RTV Slovenija in mediji. V Zaresu so spremembe zakonov na tem področju omenili med prvimi ukrepi. V SD pa bi se tega lotili preudarno in po pogovoru s stroko.

Volilni sistem. Gregor Golobič je že omenjal, da bi morali razmisliti o ukinitvi volilnih okrajev. V SD tega nimajo za prioriteto.

Partnerstvo za razvoj. Borut Pahor je pripravljen nadaljevati dialog z opozicijo in dopušča možnost oživitve partnerstva za razvoj. V LDS in Zaresu nad dialogom z Janezom Janšo v širšem smislu niso navdušeni.

Finančna policija. V Zaresu so že pripravili predlog zakona o finančni policiji. V SD pa o uvedbi takšne institucije še razmišljajo in poudarjajo, da mora to doreči stroka.

Zdravstvo. SD v svojem programu omenja, da bi za javno zdravstvo morali nameniti devet odstotkov BDP, v Zaresu pa samo en odstotek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.