32 ogledov

Krivda kot orožje

Čustveno izsiljevanje rahlja odnos. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izkoriščanje občutkov krivde v odnosu do partnerja uničuje intimnost s pogojevanjem ljubezni.

Če manipulirate s partnerjem s pomočjo krivde in izkazujete ljubezen le, če se vse odvija po vaših željah, sebe postavljate v položaj moči, ki pa ga lahko obdržite le tako dolgo, dokler je druga oseba podrejena. Zloraba občutij krivde ni nikdar dejanje ljubezni, ampak nasilje do partnerja. To lahko zamaskirate v brutalno iskrenost, vendar pa z nalaganjem krivde ne želite biti iskreni, ampak raniti, prizadeti in zlomiti odpor.

Krivdo pogosto uporabljamo, kadar se čutimo ranjene, ničvredne ali neljubljene. Včasih nas razmerje (ali preteklost) naredita ranljive, zato drugemu naprtimo krivdo, da bi spet imeli nadzor nad dogajanjem. Žal z uporabo krivde nikdar ne dosežemo tistega, kar želimo. Namesto, da bi gradili intimnost, h kateri stremimo, krivda, s katero napadamo, odnos razdvaja.

V razmerju ni zmagovalca
V zdravem razmerju ni pozicij moči. Oba partnerja sta zainteresirana za dobrobit drugega in ni potrebe, da bi se eden moral čutiti prestrašenega. Oba partnerja sta lahko odprta in iskrena. Če morate nekomu naprtiti krivdo zaradi njegovega ravnanja, to pomeni, da v vaši zvezi nekaj ne deluje. Če partnerja res vzajemno zanima duševno blagostanje in dobro počutje, bo imel učinek že pogovor in ne bo potrebe za čustvenim izsiljevanjem.

Če proti partnerju krivdo uporabljate kot orožje, bi morali sebe in ne partnerja vprašati, zakaj to počnete. Vprašajte se, česa se bojite? Je kaj iz preteklosti, česar ne morete oprostiti? Imate probleme z zaupanjem? Vam manjka samozaupanja? Se odnos prehitro razvija?

Za odgovore si vzemite dovolj časa in bodite iskreni glede naslednjih stvari: Imam partnerja zares rad? Želim biti v takšnem razmerju? Kaj me v zvezi ovira?

Pozitivna je sprememba zaradi samega sebe
Razmerje, v katerem se splača vztrajati, je tisto, kjer sta oba partnerja lahko to, kar želita. Popolna ljubezen ni, če nekdo samo zaradi občutkov krivde ne bo počel stvari, ki jih tudi vi nočete početi. Takšna sprememba ni trajna. Če se partner že spremeni glede nekaterih ravnanj, bi to moral storiti zaradi sebe in zaradi spremenjenih stališč, ne pa zaradi občutkov krivde. Gradite intimnost, zaupanje in iskren odnos ter sprejmite partnerja, kakršen je. Rezultat bo prišel sam od sebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.