Slovenija
51380 ogledov

Pozor, pričakujemo lahko tudi močnejše nevihte

vreme oblaki nevihta naliv Profimedia
V petek popoldne se bodo v posameznih delih države lahko razvile tudi močnejše nevihte.

Danes je verjetnost za plohe majhna. Nekaj kopaste oblačnosti lahko pričakujemo v hribovitem svetu. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 °C. 

Drugačno sliko lahko pričakujemo jutri. "Jutri se bodo tekom popoldneva na severu, severovzhodu države razvile posamezne nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše narave. Nevihte so se v sosednji Avstriji pojavljale že včeraj, podobno pa bo tudi danes, ko bo nevihtna aktivnost blizu naše meje. Jutri in v soboto pa se lahko tudi pri nas v popoldnevu razvije kako krajevno neurje s točo (MLCAPE nad 1500 j/Kg, vijačenje vetrov v nižjih plasteh)," pravijo pri Neurje.si in dodajajo, da "tudi naši meteorološki modeli nakazujejo možen razvoj neviht superceličnega tipa."

V petek lahko večji del dneva pričakujemo sončno vreme, proti večeru pa bo na severu in severovzhodu nastalo nekaj neviht. Za petek je agencija za okolje zaradi neviht izdala rumeno opozorilo za večji del države. Rumeno opozorilo je izdano tudi za soboto, nedeljo in ponedeljek. 

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Na agenciji za okolje napovedujejo, da se bodo petkove najvišje dnevne temperature gibale od 25 do 31 °C. "Po sončnem dopoldnevu se bodo popoldne v južni Avstriji začele pojavljati nevihte, ki se bodo kasneje širile nad severno in severovzhodno Slovenijo. Ob vse toplejši in bolj vlažni zračni masi se bo povečala razpoložljiva energija v ozračju. Obenem se bo v višinah okrepil zahodni veter. To pomeni, da se bo povečala možnost za nastanek močnejših neviht. Če so v preteklih dneh nevihte povzročale predvsem močne nalive, pa tokrat lahko prinesejo tudi točo in močnejše sunke vetra. Podobna vremenska situacija bo tudi v soboto. Večja verjetnost za nastanek neviht bo v severni polovici Slovenije," pravijo na agenciji za okolje.

Najtopleje bo kot kaže v nedeljo, ko bo v ozračju tudi nekaj puščavskega prahu. Topel in suh zrak v višinah bo preprečeval nastanek neviht. V noči na ponedeljek se nam bo približala vremenska fronta, s čimer se bo povečala verjetnost za padavine. 

vremensko opozorilo | Avtor: Arso Arso

Naslednji teden sprememba vremena

"V ponedeljek in sprva tudi torek bo spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami. Največ padavin se pričakuje v noči na torek. V sredo in četrtek kaže na dokaj nestanovitno vreme s popoldanskimi plohami in nevihtami. Nato bodo padavine nekoliko manj verjetne. Popoldanske temperature bodo večinoma od 20 do 25 °C," vremenska pričakovanja za prihodnji teden povzemajo na agenciji za okolje. 

"Hladnejši zrak nas bo verjetno dosegel v sredo oz. četrtek, ko nas bo dosegla os višinske doline in temperature bi se lahko spustile na aprilske vrednosti. Če pogledamo drugo dekado skupinskega izračuna, vidimo, nad območjem Alp, Zahodno Evropo in delom Skandinavije negativne temperaturne anomalije, kar pomeni da je ohladitev in poslabšanje, ki sledi s ponedeljkom precej verjetna," o tem, kaj lahko pričakujemo, pravijo pri Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:06 06.junij 2024.

    Vroče in suho poleteje,bravo vremenarji!!!