Magazin
43 ogledov

5 dejstev o nosečnosti

Prvi pregled se opravi do dvanajstega tedna nosečnosti. Slabost se lahko delno omeji s pravilno prehrano. Spolnost in telovadba sta zaželeni.

Pregledi
Ko ugotovite, da ste zanosili, se naročite na prvi pregled pri ginekologu. Prvi pregled se opravi do 12. tedna nosečnosti. Ginekolog bo v materinsko knjižico vpisoval opažanja v času nosečnosti, rezultate testov krvi in vašo družinsko anamnezo. Pravico imate do desetih sistematičnih pregledov in dveh ultrazvočnih preiskav, šest tednov po porodu pa do pregleda s kontracepcijskim svetovanjem. Predvideni so tudi osnovni pregledi krvi, hemogram in osnovni pregled urina. Obvezne laboratorijske preiskave med nosečnostjo so krvna skupina in RhD faktor, ICT, podskupina Kell. Dodatne preiskave naroči ginekolog po potrebi oziroma svoji presoji.

Slabost
Veliko nosečnic v prvih mesecih trpi zaradi slabosti. Slabost lahko omilite z redno prehrano. Obroki naj bodo skromnejši, vendar bolj pogosti. Pri večini nosečnic slabost mine v prvem trimesečju, lahko pa traja tudi dalj časa. Če se je slabost pojavila pri prvi nosečnosti bo najverjetneje v drugi nosečnosti še večja.

Teža
Med nosečnostjo je normalno, če se zredite za 10 do 13 kilogramov. Pravilno prehranjevanje za vas in za otroka pomeni, da se ne zredite preveč, kar pa dosežete s šestimi majhnimi obroki dnevno. Vaš metabolizem bo na ta način bolje deloval. Ginekolog bo spremljal vašo težo in vas opozoril, če se bo ta morda premalo ali preveč povečala. Nosečnost ni čas za shujševalne kure. Če jeste zdravo, boste po porodu kaj kmalu imeli težo, ki ste jo imeli pred porodom.

Spolnost
Nekatere ženske med nosečnostjo začutijo povečano potrebo po spolnosti, druge pa se v tem obdobju, zaradi različnih vzrokov, ne počutijo kot predmet poželjenja. Včasih tudi partner svoje nosečnice ne vidi kot spolnega objekta, kar lahko spolnost dodatno zakomplicira. Kadar je nosečnica zdrava, je spolnost potrebna čustvena in telesna komponenta.

Telovadba je obvezna
Telovadba med nosečnostjo lahko zmanjša ali prepreči težave zaradi krčev v nogah in zastajanja vode. Gibanje vam bo  pomagalo obdržati zdravo telesno težo ter vzdrževati motorične sposobnosti in olajšalo napore ob porodu. Podajte se na daljše sprehode, če pa bi se radi še drugače razmigali, se vpišite k telovadbi za nosečnice, ki jo vodijo za to usposobljeni strokovnjaki. Ob vadbi ne pozabite na zadostno količino tekočine!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.