Magazin
103 ogledov

6 nasvetov za dišeč dom

Dom bo prijetnejši tudi s svežim cvetjem. . (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ni lepšega kot prijetna in dišeča atmosfera doma. Z nekaj preprostimi triki vam svetujemo, kako bo vaš dom dišal prijetno domače njegovim stanovalcem in tudi gostom.

1. Naravna čistila

Sprotno brisanje prahu in sesanje sta temelj vsakega lepo urejenega doma. Vendar pa pazite, da pri čiščenju uporabljate sredstva, ki vsebujejo čim manj kemikalij in dodatkov. Čistila naj temeljijo na naravnih pripravkih; takšna bodo tudi lepše dišala in pri čiščenju manj poškodovala vašo kožo.


2. Stanovanje dobro prezračite

Pomladne temperature nam poleg številnih ugodnosti omogočajo tudi vsakodnevno prezračevanje. Okna tako lahko na stežaj odprete za kakšno uro kar vsak dan. Ne oklevajte niti, ko zunaj dežuje. Zvok drobnih kapelj je lahko namreč odlična glasbena podlaga!


3. Prižgite dišeče svečke

Tradicionalne dišeče svečke, eterična olja ali dišeče palčke bodo dom obarvale z vonjem po vaši želji. Izberite takšnega, ki najbolje pristoji vašemu značaju ali pa morda glede na letni čas. Pomlad bo pravšnja za cvetlične vonje, poletje morda za vonje agrumov ali sandalovine, hladnejši jesenski dnevi kličejo po niansah, ki vam dajo občutek domačnosti, pozimi pa izberite sladke vonje cimeta, vanilije ali kuhanega vina. Izbira je resnično pestra, ravnajte se po svojem okusu in navdihu!


4. Moderni osvežilci prostora

V trgovinah so na voljo raznovrstni osvežilci prosotorov, različnih blagovnih znamk in cenovnih razredov. Če želite, da bi vaš dom dišal kar se da močno, je priporočljivo izbrati osvežilce v sprejih ali v obliki razpršilnika vodnih kapljic. Prednost teh je možnost časovne nastavitve pršenja, intenzivnost vonja pa bo prekrila tudi vonjave hišnih ljubljenčkov ali cigaretnega dima. Električni osvežilci dajejo nekoliko blažje dišave, vendar so te enakomerne in konstantne in trajajo dlje (vonj navadno nekoliko oslabi šele po mesecu dni).


5. Dišeče vrečice

V omare z oblačili, posteljnino in ostalimi dekoracijami obesite doma izdelane vrečice, ki jih napolnite z dišečimi posušenimi zelišči. Iz blaga sešijte vrečico oziroma mošnjiček, vanj nasujte posušene cvetove sivke in zavežite. Ko boste odprli omaro, bo po prostoru omamno zadišalo. Podoben mošnjiček manjše velikosti lahko skrijete tudi pod vzglavnik, vonj sivke vas bo pomiril in vam pomagal zaspati.


6. Skuhajte lonec zelo aromatiziranega čaja
Izberite zdravilno zelišče, katerega vonj in okus vam najbolj odgovarjata in si iz njega pripravite okusen čaj. Zelišče namočite že v hladno vodo, ter vse skupaj pustite, da prevre. Če boste lonec pustili odkrit, vam bodo nežne dišave napolnile celoten kuhinjski prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.