Magazin
32 ogledov

Ana na operaciji srca

operacija dzs Društvo za srce
Po publikaciji za starše še knjižica za otroke.

Od 200 otrok, ki se v Sloveniji na leto rodijo srčno napako, jih polovica potrebuje operacijo že v prvih letih. "O strahu ne govorimo. Poskušamo jim razložiti, da je taka operacija nujna, da bodo zdravi," pravi Franc Zalar, direktor društva Za srce, ki je izdalo knjižico Anina operacija srca.

Spremil jih bo škrat

"Gre za prvo tako knjižico v slovenščini. Otroke, ki so stari nekaj let in že dobro razumejo, je treba na operacijo pripraviti," dodaja Zalar.
Škrat Srečko otrokom razloži, kaj jih čaka v bolnišnici pred in med operacijo ter po njej. Škrat otrokom pripoveduje v jeziku, razumljivem predšolskim otrokom, ter poljudno predstavi postopek sprejema v bolnišnico, priprave na operacijo in postoperativno spremljanje otroka do odpusta iz bolnišnice. Knjižica je brezplačna in jo lahko dobite na sedežu Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ali vam jo posredujejo prek spletne pošte.

Večina brez težav

Takih otrok s prirojeno srčno napako, ki preživijo do polnoletnosti, je 95 odstotkov. V Sloveniji danes živi okoli 17 tisoč ljudi s prirojeno srčno napako, v vsej Evropi pa okoli pet milijonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.