Magazin
319 ogledov

Ana Ziherl Mali: Nisem za maratonsko dojenje

"Prve mesece je Uma veliko oziroma velikokrat jedla. Spominjam se, da sem imela Žurnal24 main
Nekdanji model in žena frizerja Janija Malija je prvo nosečnost primerjala z drugo in nam zaupala, kako se je spopadala z neprespanimi nočmi in kako hči Umo pripravlja na prihod dojenčka.
Kako ste se odzvali na novico, da ste noseči? Sta bili nosečnosti načrtovani?
Prvič in drugič sva bila z možem Janijem neizmerno vesela. Obakrat pa sva bila tudi zelo presenečena, kako hitro se nama je želja po dojenčku uresničila.

Se druga nosečnost razlikuje od prve?
Prva nosečnost je bila sanjska, bila sem polna energije in prav "zoprno" dobre volje. Druga nosečnost pa je malce drugačna, saj čez dan nimam niti minute časa zase ali za počitek, kar se sigurno odraža na mojem počutju, kakšnih večjih zapletov pa ni.

Kako ste in kako zdaj med nosečnostjo skrbite za svoje zdravje?
V začetku obeh nosečnosti sem redno hodila na fitnes, tako kot pred zanositvijo, pozneje pa na pilates za nosečnice. Pri prehrani pa še bolj pazim, da so obroki redni, vsak dan pa pojem tudi nekaj ogljikovih hidratov in sadja, česar prej nisem.

Ula se je rodila hitro in brez velikih bolečin. © iStockPhoto

 
Kakšni so vaši spomini na porod? Vas je bilo kaj strah?
Porod je bil zelo lepa, s čustvi nabita in nepozabna izkušnja. O tem je težko govoriti na kratko, vendar pa lahko rečem, da ni bilo preveč boleče, ni trajalo predolgo, strah pa me ni bilo niti malo, vendar pa je to tipično zame. V drugo že vem, kaj me čaka, zato si želim le, da bi bil otroček zdrav, jaz pa pri močeh za nove podvige.

Ste dojili? Koliko časa in kakšno je vaše mnenje o tem?
Dojila sem in sem definitivno za dojenje, nisem pa pristaš maratonskega dojenja, ki traja dve leti ali več. Dojenje je po mojem v prvih mesecih otrokovega življenja zadovoljitev vseh njegovih prehranskih potreb in dajanje varnosti in bližine, kar pa v poznejšem obdobju zadovoljimo na drugačen način, recimo s pestovanjem, božanjem, crkljanjem in masažo za dojenčke.

Kako ste postavo oblikovali po porodu in koliko časa ste potrebovali
za to ?
Do prednosečniške teže sem prišla v relativno doglednem času in brez posebnih diet, še vedno pa to ni moja idealna teža, saj sem se malce zredila, še preden sem zanosila z Umo in tega še do danes nisem izgubila. Moram pa priznati, da se nisem niti posebno trudila, da bi se to zgodilo.

Uma se že veseli prihoda novega dojenčka. © iStockPhoto

 
Je bila prve mesece hči kaj težavna, je veliko jokala ali je noči pridno prespala?
Prve mesece je Uma veliko oziroma velikokrat jedla. Spominjam se, da sem imela občutek, da neprestano dojim. To me je popolnoma izčrpalo. Pri treh mesecih pa je že imela nekakšen dnevni in nočni red. Večino noči je prespala, nikoli pa ni veliko ali brez razloga jokala.

Pa zdaj, bi lahko rekli, da je vaša hči angelček, vražiček, sramežljivček ali otrok iz učbenika?
Nič od tega in hkrati vse. Je zelo energična osebica, z veliko domišljije, zelo rada se smeji in je velika crkljivka, kadar se pa s čim ne strinja, je pa hudo. Ima zelo močan in izrazit značaj, po drugi strani pa je izredno nežna. Lahko bi rekla, da mi je pisana na kožo. Zelo sem vesela in ponosna, da je moja hči.

Kako usklajujete materinstvo in kariero; kaj od tega vam pomeni več?

Mislim, da mi gre kar dobro. Oboje mi pomeni veliko, če pa bi morala izbrati, bi seveda izbrala materinstvo. Uma mi pomeni vse na svetu in ima prednost pred vsem v mojem življenju. Veliko časa preživiva skupaj, v tem času pa sva izoblikovali poseben odnos, ki obema veliko pomeni. Trenutno v njenem življenju igram "glavno" vlogo, kar mi Uma jasno pokaže, jaz pa v tem neizmerno uživam. No, kadar ima izbruh jeze, bi to vlogo podarila prvemu mimoidočemu, ha ha.

"Otrok mora znati ljubiti sebe in druge." © iStockPhoto

 
Kaj se vam zdi pri vzgoji najpomembnejše?
Pri vzgoji se mi zdi najpomembnejše naučiti otroka, kako dobro funkcionirati v družbi in biti uspešen, ne da bi pri tem izgubil svoje strasti in svoje bistvo, skratka sebe. Pomembno se mi zdi, da je otrok sposoben prepoznavati svoje želje, pozneje cilje, in jih tudi izpolnjevati. Zelo pomembna pa se mi zdi tudi zdrava zmožnost ljubiti samega sebe in druge.

Kdo čuva otroka: babica, varuška ali je v vrtcu?

Umo je pri nas doma čuvala varuška, do njenega drugega leta in pol, zdaj pa hodi v vrtec.

Že pripravljate hčerko na prihod novega dojenčka? Kako?

Umi sva z možem povedala za dojenčka. Na splošno ima zelo rada dojenčke, in bi vsakega "imela", kot bi "imela" tudi vsakega kužka, ki gre mimo. Pomembno se mi zdi, da so njena pričakovanja glede novega družinskega člana realna, zato ji ne pripovedujem zgodbic, kako se bosta igrala in kako neizmerno zabaven bo ta naš dojenček, ampak ji povem, da bo na začetku predvsem spal in jedel in da se bo vseh stvari (hoje, igre, govorjenja) naučil pozneje, ona pa mu bo pri tem lahko pomagala in bo njegova starejša sestra, po kateri se bo lahko zgledoval. Veliko se pogovarjava tudi o tem, kako dojenček v trebuhu raste, kako diha in podobno.

 

Preberite še:


Mislite, da boste pri novem dojenčku bolj sproščeni, ga boste vzgajali drugače?
Domišljam si, da je v drugo malce lažje, zaradi že nabranih izkušenj. Prav gotovo pa nova oseba prinese nove, še nepoznane izzive, kar pa je v končni fazi tudi zanimivo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.