Magazin
94 ogledov

Biokila naj na psu ne bi uporabljali

pes Shutterstock
Najučinkovitejši so tisti repelenti, ki jih nanesete na kožo, pravi veterinarka.

Preparati, ki jih nanesete na kožo, tako imenovani spot-on, so se za zdaj izkazali kot najučinkovitejši, pravi veterinarka Iris Selan. Uporabljajo se z mesečno aplikacijo. Kot preventiva proti klopom so sicer na voljo še preparati v obliki pršil, posipov, elektronskih obeskov in ovratnic, dodaja, biokil pa “naj se ne bi uporabljal na toplokrvnih živalih”.

Odstranite v celoti

Klope najlažje odstranjujemo s posebnimi pincetami, lahko tudi z roko, če smo tega vešči,” svetuje Selanova. A kot opozarja, je treba klopa odstraniti v celoti. “Če se zatrga, je potreben obisk pri veterinarju, ki bo odstranil ostanke in dal injekcijo antibiotika,” opozarja sogovornica. Naloge se torej lotite previdno.

Klopa odstranite počasi in brez olja

Pri odstranjevanju klopov si ne pomagajte z oljem, alkoholom ali slino, saj s tem močno povečate možnost okužbe s klopno prenosljivimi boleznimi. Prav tako klopa odstranite počasi, da se ne bo zatrgal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.