Magazin > Bizarno
1039 ogledov

Titanik: Tajni telegrami razkrivajo, kaj so naredili s trupli

Titanik Profimedias
Trupla potnikov, ki so potovali v tretjem razredu, vrgli v vodo, trupla bogatejših prepeljali na kopno, da bi jih svojci lahko pokopali.

Objavili so 181 telegramov, ki razkrivajo, kaj so reševalci naredili s trupli potnikov, ki so potovali na Titaniku. Gre za pogovore med reševalno ladjo Mackay-Bennett in White Star Line, lastnikom Titanika.

Reševalne ekipe so bile preobremenjene, saj niso pričakovali tako velikega števila smrtnih žrtev. Ker na ladji Mackay-Bennett ni bilo prostora za vse mrtve, zmanjkovalo pa je tudi potrebščin za balzamiranje, so sklenili, da na kopno prepeljejo le posmrtne ostanke potnikov iz prvega in drugega razreda. Trupla drugih potnikov so vrgli čez krov, tako kot tudi trupla članov posadke, kar je sicer v skladu z mornarsko tradicijo. Trupla so tako najprej razdelili v skupine, in sicer na podlagi oblek in lastnine.

Telegrame je hranil neki nekdanji zaposleni pri ladjarski družbi Cunard Line, ki se je leta 1934 združila z White Star Line. Komunikacija bi se skoraj izgubila, saj so telegrami pristali v smeteh, a jih je omenjeni zaposleni še pravi čas rešil in jih predal hčerki. Ta jih je v osemdesetih letih izročila zgodovinarju Charlesu Haasu.

Titanik se je potopil 15. aprila 1912, potem ko je trčil v ledenik. Umrlo je več kot 1.500 ljudi, reševalci Mackay-Bennet pa so našli le 334 trupel. Na ladji je bilo sicer 2.224 oseb.

 
Komentarjev 6
  • JONIJONI 19:45 15.maj 2017.

    A je sploh važno, če te pojejo črvi ali pa škampi!?

  • cogocogo 18:48 15.maj 2017.

    tu ni problem prostora sredstev za balzamiranje in podobno pas pa druzbeno RAZSLOJEVANJE\s\szal je tega danes se velikoooooo vec ,,se vidi za v nasem zdravstvu kako imajo premozni ze glede statusa velikoooooo vec pravic ,tako je na sodiscih in vseh ...prikaži večscih in vseh drzavnih institucijah ,,,,denar sveta vladar vsak dan bolj ,,,a mislis da ribe bogatunov ne bi papcale ,,verjetno veliko raje saj so bolj rejeni ,,

  • AnzeSmolej 18:36 15.maj 2017.

    Raziščite zakaj so na Titaniku umrli 3 najbogatejši zemljani takat! In kaj je bila posledica tega! In kdo je zadnji moment odpovedal potovanje! Rezultat je da smo danes vsi sužnji denarju, ki nima vrednosti!