Magazin
21 ogledov

Bo Eifflov stolp postal zelen?

Eiflov stolp Shutterstock
Vetrne turbine, sončni zbiralnik, zbiralniki deževnice in varčne žarnice ... Eifflov stolp je pripravljen spremeniti svojo podobo. Obljubljajo, da bo dobil eko preobleko.

Prvo nadstropje Eifflovega stolpa naj bi prvič v 30 letih v celoti prenovili. Prenovo, ki se je začela maja, bojo zaključili na začetku 2014. Stolp bo bolj varen in tudi bolj okolju prijazen. Najprej bodo uredili vstopno ploščad, informacijsko središče, restavracije in še nekaj drugih za turiste pomembnih delov stolpa.

Invalidom prijazen

Pomembno je tudi, da naj bi Eifflov stolp postal bolj invalidom prijazen. Prenovili bodo poseben del v sredini stolpa, ki naj bi ga spremenili v nekakšen atrij, v katerem bi tla in varnostne ograje nadomestili s steklenimi ploščami, ki naj bi omogočale lažji razgled tudi za ljudi na invalidskih vozičkih.

Energetsko bolj učinkovit

Izboljšali naj bi tudi energetsko učinkovitost; to naj bi naredili z novo izolacijo in klimatskimi napravami. Zaradi zamenjave električnih dvigal s hidravličnimi naj bi stolp uporabil manj energije.

Stroški prenove

Celotni stroški prenove naj bi znašali okoli 25 milijonov evrov, ki jih bo poravnala Družba za upravljanje z zgradbo (Société d'exploitation de l'édifice – SEDE). Po mnenju direktorja družbe je tako obsežna sanacija nujna, saj se na stolp vsako leto povzpne sedem milijonov turistov. Zelena preobrazba je zato nujna, poroča Le Monde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.