Magazin
17 ogledov

Booker letos komediji

Za roman Howarda Jacobsona so glasovali trije od petih članov žirije. (Foto: Reu Žurnal24 main
Britanski avtor Howard Jacobson je presenetljivi dobitnik literarne nagrade booker. Nagrada prvič filozofski komediji.

Howard Jacobson, ki se je tokrat tretjič prebil v ožji krog, se ukvarja predvsem z judovsko tematiko in tem, kako je danes biti del judovske skupnosti v Veliki Britaniji. Z romanom The Finkler Question je premagal Toma McCarthyja, čigar roman C je bil največji favorit za glavno nagrado.

Preostala nominirana dela:
C avtorja Toma McCarthyja, Parrot and Olivier in America avtorja Petra Careyja, Room avtorice Emme Donoghue, In a Strange Room avtorja Damona Galguta in The Long Song avtorice Andree Levy.

Debitantsko delo je Jacobson napisal pred 27 leti, ves ta čas pa pripravljal govore za tak primer. "Sem brez besed," je dejal, ko je stal na odru londonskega Guild Halla. "Na srečo sem enega pripravil že zgodaj. Sega v leto 1983, toliko časa sem namreč čakal," je dodal pisatelj, ki poleg svojega imena noče več slišati oznake "podcenjen".

Roman The Finkler Question opisuje življenje judovskih vdovcev Liborja in Sama ter njunega prijatelja Juliana, ki se spopadajo s krizo identitete in svojo izgubo. Navdih za zgodbo je pisatelj črpal iz svojega življenja.

Zmaga pomaga prodaji
Pričakovati je, da se bo prodaja zmagovalne knjige občutno povečala. Lanska zmagovalka Hillary Mantel je roman Wolf Hall samo v Veliki Britaniji prodala v pol milijona izvodov. "Pri moji starosti so bolj kot to, koliko pride na bančni račun, pomembni bralci. Zelo, zelo težko je dobiti bralce," poudarja Jacobson, ki ga po njegovih besedah ljudje odkrivajo šele po 30 letih pisateljevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.