Magazin
22 ogledov

Caña Flamenca in Laafi v KUD-u

1/30
Žurnal24 main
Trnfest je v sredo, 13. 8. 2008, priredil glasbeno-plesni performans na zunanjem prostoru KUD-a France Prešeren. Za nas sta zaplesali in zaigrali skupini Caña Flamenca ter Laafi.

Flamenko je enotno ime za več španskih ljudskih plesov. Zelo pomembno in udarno je ritmično ploskanje kitarista in skupine pevcev, spremlja pa jih solo plesalec ali plesalka, plesni par ali skupina plesalcev, ki poudarjajo takt z izrazitim potrkavanjem s stopali ob tla in s kastanjetami. Nekaterim Andaluzijcem ta ples pomeni način življenja. V flamenku je čutiti vpliv indijske in židovske kulture, največji pečat pa so mu dali Arabci, saj je od njih prevzel orientalske gibe. Zanj je značilna še posebej ponosna drža, ki jo ves čas spremlja čustveni naboj veselja, žalosti ali ljubezni.

Skupino Cañ a Flamenca sestavljajo kreativno razmišljajoči glasbeniki, ki pod vodstvom kitarista in skladatelja Matjaža Stošiča ustvarjajo avtorsko glasbo v duhu španskega flamenka. V šestih letih so ustvarili lasten repertoar, ki daje zasedbi edinstveni zvok in slog. Poleg skupine Caña Flamenca, v kateri je nastopila tudi čudovita plesalka flamenka, je prikazala svoje sposobnosti še skupina Laafi , ki nas je navdušila z mnogovrstnimi afriškimi ritmi. Skupaj so nas plesalke popeljale v svet španskega temperamenta z mešanico afriških udarnih ritmov.

Leseni inštrumenti glasbenikov, kitara in ploskanje so ustvarili čarobno vzdušje tako na odru kot pri samih obiskovalcih, saj smo pri nekaterih lahko opazili le občudovanje plesalk, pri drugih pa spet veliko željo po plesu. Na predstavo je prišlo ogromno ljudi, kar pa je seveda onemogočalo poskus plesa med obiskovalci pred samim odrom. Mogoče bomo naslednje leto deležni zraven še kakšne delavnice afriških ter španskih plesov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.