Magazin
99 ogledov

Čas je za čiščenje žara

Žar je treba čistiti, ne glede na to, kakšnega imate. Žurnal24 main
To, da mora biti žar masten, še ne pomeni, da ga ni treba čistiti. Poleg tega, da stara in prisušena hrana škoduje zdravju, tudi okus po zažganem ni nič kaj prijeten.

Preseneti pa vas lahko tudi nenapovedan obisk prijateljev in da zadrega ne bi bila prevelika, upoštevajte spodnje nasvete.

  • Žar pustite, da se ohladi v celoti, nato pa z njega odstranite ostanke hrane. Če so zapečeni na površino, jih najprej razmočite s toplo vodo.
  • Žar splaknite z vročo vodo ter ga očistite z gobico in običajnim detergentom za posodo. 
  • Za čiščenje težko dostopnih kotičkov uporabite krtačko. 
  • Če želite odpraviti vonj po ribah, gobico namočite v limonin sok in z njim očistite žar. Enak učinek boste dosegli tudi, če boste gobico namočili v topel kis. 
  • Žar pustite, da se odcedi ter ga šele nato uporabite ali pa ga zavijte v papir, da se na njem ne bo nabirala umazanija.

Še nekaj koristnih napotkov

  • Žar vedno očistite takoj po uporabi, saj takrat hrana še ni prisušena nanj.
  • Na čistočo ne pozabite tudi pred uporabo! Medtem ko je žar stal v garaži, se je na njem lahko nabrala različna umazanija ali pa so si svoje mreže prepredli pajki, zato ga obvezno vsaj splaknite.
  • Če kljub zgornjim nasvetom žara ne morete očistiti, ker so ostanki hrane nanj preveč prisušeni, žar najprej malce segrejte (če je prevroč, počakajte, da se primerno ohladi) in nato ponovno poskusite s čiščenjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.