Magazin
1303 ogledov

Česa še niste vedeli o mačkah

maček Shutterstock
Mislite, da poznate mačke in njihove navade? Mi imamo za vas nekaj zanimivih dejstev, ki jih morda še niste slišali.

Svojo mačjo prijateljico najverjetneje poznate do zadnje dlake, a vedno obstajajo stvari, ki jih še ne veste. Našli smo nekaj zanimivih mačjih dejstev, ki vas bodo morda presenetila.

Med seboj se sporazumevajo s smrčkom. Če imate doma več mačkov, ste zagotovo že opazili, da se radi dotikajo z nosom. Na ta način se sporazumevajo, največkrat pa se s smrčki dotikajo takrat, ko se nekaj časa niso videli. Mački, ki živijo skupaj, se dobro poznajo, a z dotikom smrčka o svojem "sostanovalcu" izvedo, kje je bil, kaj je počel in kako se počuti. To je njihov poseben način komunikacije.

Raje imajo otroško govorico. Mačkom naj bi bilo bolj všeč, če se z njimi pogovarjate kot z otrokom. To jim je ostalo še iz dni, ko so bili še mladički in ste se z njimi pogosteje igrali. Z drugimi mačkami pa se raje sporazumevajte z globljejšim glasom in bolj "odraslo" govorico.

Mačke in čokolada ne gredo skupaj. Tako kot psov tudi mačk ni pametno hraniti s čokolado. Zaradi nje jim je lahko zelo slabo, če pa ima žival že tako občutljiv želodec, lahko povzroči tudi smrt.

Mačke ne dremljejo vedno. Znano je, da mačke raje dremljejo kot spijo, a če so preveč utrujene, zajadrajo v globok spanec. Tako kot ljudje, mačke lahko spijo zelo trdno in tudi sanjajo. Prav tako tudi one doživljajo spanje REM, v katerem se oči sunkovito premikajo, hkrati pa se krčijo blazinice na tačkah ter obrazne mišice.

Raje imajo pozitivno učenje. Mački ne razumejo kazni kot ljudje ali psi. Če je vedenje vašega mačkona zgledno in vas uboga, ga nagradite z mačjimi priboljški in nadvse vam bo hvaležen.

Zobe si čistijo s surovim mesom. Če boste svojemu mačku vsak dan privoščili nekaj koščkov surovega mesa, boste njegovim zobem in dlesnim naredili veliko uslugo. Najboljše meso za njihove zobke je perutnina, kunčje meso ali govedina brez kosti.

Obožujejo sonce. Ste se kdaj spraševali, zakaj mački kljub gosti dlaki dolgo zdržijo na soncu in zakaj dobro prenašajo vročino? Za to se lahko zahvalijo svojim prednikom, ki so živeli v puščavi in so bili vajenih visokih temperatur in nenehnega sonca.

Mački ne marajo gledanja neposredno v oči. Če boste mačka nepremično gledali v oči, bo to razumel kot grožnjo. Ko mački z nekom naredijo očesni stik, najprej pomežiknejo, nato pa zožijo oči. S tem dajo vedeti, da ne predstavljajo grožnje.

Predenje ni vedno dober znak. Mačke ne predejo le, kadar jim je udobno ali pa so srečne. Predejo tudi, kadar jih kaj boli, so pod stresom ali prestrašene. Če svojega mačka poznate dovolj dobro, boste znali ločiti, kdaj je njegovo predenje posledica veselja in kdaj je z njim nekaj narobe.

Predenje ostaja skrivnost. Znanstveniki še vedno ne vedo, kako mački pravzaprav predejo. A večina je prepričana, da izvira iz kardiovaskularnega sistema in ne iz grla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.