Magazin > Film & Glasba & TV
64 ogledov

Avsenik: "Cenil sem njegovo glasbo"

Med podpisniki odprtega pisma predsedniku vlade je tudi Jože Potrebuješ (Čuki, N Saša Despot
Smrt mojstra harmonike Lojzeta Slaka je pretresla mnogo znanih Slovencev, med njimi tudi Slavka Avsenika. Preverite, kakšni so občutki znanih ob izgubi legende.

"Zame je bil Slak odličen človek, ki je cenil mojo glasbo, prav tako kot sem jaz njegovo," je za STA povedal Slavko Avsenik, ki prav tako kot Lojze Slak velja za legendo narodno-zabavne glasbe.

Odzvalo so je tudi mnogo drugih znanih Slovencev:

"Že dlje časa sem vedel, da je Lojze bolan, in ves čas sem upal, da se bo iz tega izvlekel. Pred kratkim me je tudi prosil, ali bi skupaj naredila koncert ob njegovem 80. rojstnem dnevu. Zelo mi je hudo, da se je vse skupaj zgodilo tako hitro. Upal sem, da se bo od svojih oboževalcev poslovil s kakšnim veličastnim koncertom," je za Žurnal povedal Jože Potrebuješ.

"Njegova glasba je del slovenskega DNK, ki jo živimo vsak dan, še posebej ob rojstnih dnevih, porokah in praznovanjih. Lahko smo samo veseli, da nam je en človek tako veliko dal," je še povedal Potrebuješ, ki je tudi avtor oddaje Na zdravje! Ob tem je še dodal, da so ravno v oddaji, ki bo predvajana jutri in je bila posneta vnaprej, Lojzetu zaželeli čimprejšnje okrevanje. "Žal nas je zapustil en dan pred predvajanjem, zato se našim gledalcem iskreno opravičujemo. Od njega se bomo dostojno poslovili v eni od naslednjih oddaj."

"Izgubili smo ljudskega godca"

Svoje občutke je z nami delila tudi pevka Natalija Kolšek, ki pravi, da je letos čudno leto, "saj nas zapuščajo glasbene legende. Seveda je to zelo pretresljiva novica, čeprav je dolgo živel. Izgubili smo človeka, ki je za seboj pustil velik glasbeni pečat. Zapustil je svoje telo, a tudi ogromno dobre glasbe, ki bo večno živela."

Alfi Nipič | Avtor: Mediaspeed.net Mediaspeed.net
"Zelo mi je žal, da smo izgubili ljudskega godca, ki je bil zasidran v srca vsakega Slovenca po vsem svetu. Težko je reči, po kateri pesmi se ga bomo najbolje spominjali, saj je imel res širok spekter melodij, mislim, da so ljudje radi prisluhnili več njegovim hitom. Žalostno je za vse tiste, ki so ga imeli radi in so spremljali njegovo pot," nam je povedal Alfi Nipič.

Žalujejo tudi Vesele Štajerke. "Z Lojzetom smo večkrat stale na odru in z njim pele venčke. Spominjale se ga bomo kot velikega človeka, ki je narodno-zabavno glasbo ponesel v svet," nam je povedala Lotti iz skupine Vesele Štajerke.

Ob Čebelarju v jok

"Ko sem izvedela novico, sem si zaigrala njegovega Čebelarja in se zjokala. Njegove pesmi so mehčale marsikatero slovensko srce, kar uspe samo največjim umetnikom. V naši oddaji je imel Lojze Slak vedno posebno mesto in tako bo tudi v prihodnje. Letos so nas zapustili Henček, Brendi in Slak. Čudno leto," nam je zaupala žalostna Jasna Kuljaj, voditeljica oddaje Na zdravje!.

Pevec Werner nam je zaupal. "Izgubili smo zelo veliko legendo narodno-zabavne glasbe. To, kar je delal, je delal iz srca. Živel je za narodno-zabavno glasbo in zanjo je tudi umrl. Ni spreminjal svojega stila in zaradi tega so ga ljudje imeli tako radi. Mislim, da bo za vse čase ostal v njihovih srcih."

Smrt legende je pretresla tudi člana skupine Atomik Harmonik, Janija Pavca. "Lojzeta Slaka sem imel priložnost osebno spoznati, že ko sem bil majhen, ko sem delal pri firmi njegovega sina, tako da ga vidim tudi v drugačni luči. Sicer pa je legenda za vse Slovence. Imel sem tudi priložnost z njim sodelovati in z mojo skupino Atomik Harmonik smo predelali več njegovih uspešnic. Mislim, da je imel vpliv na vsakega, ki se v Sloveniji ukvarja z narodno-zabavno glasbo."

Poslavljajo se tudi na Facebooku

Mnogi glasbeniki so svoje občutke delili prek socialnega omrežja, med njimi tudi operna pevka Alenka Gotar: "Gospod Lojze Slak, počivajte v miru, hvala za glasbo, ki ste nam jo dali, za vse, kar ste dali svojemu narodu, za veliko srčnost, s katero ste neizbrisno zaznamovali Slovenijo. Večno Vam bomo hvaležni!" Domen Kumer pa je preprosto zapisal: "R.I.P. Lojze Slak."

"G. Lojze Slak, vedno boš v naših srcih, počivaj v miru," je zapisal Fredi Miler, člani skupine Big Foot Mama pa so žalovanje ubesedili takole: "Lojze Slak R.I.P.! Ponosni smo na sodelovanje z njim in njegovim ansamblom, ne bomo pozabili druženja ob naši 15-letnici na GR, ne Viktorjev 2008 in ne Križank 2009. V čast nam je, da je naše komade (Neki sladkega in Pomlad) vzel za svoje. Igral je do zadnjega in to za nas ostaja vzor – to je rokenrol!"

"Videli smo ga kot rockerja, saj smo se z njim lahko pogovarjali prav o vsem. Uvideli smo tudi, da navidezne meje med narodno-zabavno glasbo in rockom niso resnične. Slak je poosebljal rock'n'roll, saj je igral do zadnjega, in to so sanje vseh nas," je o pokojnem kolegu povedal basist big footov Alen Steržaj.

Komentarjev 2
  • Zlatko Nemec 19:24 29.september 2011.

    igram klavirsko harmoniko in zanimivo igram mnogo več slakovih, kot avsenikovih uspešnic. čeprav so avsenikovi komadi mnogo težji s tehničnega vidika, so mi vedno slakovi komadi mnogo bolj šli v uho. 2 komada sta mi posebej prirasla k srcu, kadar ...prikaži več srečam te moje nekdanje dekle, ki jo igram in prepevam, in instrumentalni komad moja harmonika, ki jo poznajo bolj muzikanti, kot vsakodnevni ljudje. moje mnenje je, da je slak bil harmonikarski BOG. ni pa si zaslužil tako boleče smrti, kot je kostni rak. za našo državo je s svojim delom postal ljudsko izročilo, ki se je in se bo prenašalo iz roda v rod.

  • principiumnovum 17:41 29.september 2011.

    Lojze, počivaj v miru! Pogrešali te bomo...