Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Bili so tam. Pa vi?

Bili smo tam Arhiv CD
V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bodo ob 18. uri predvajali sodobni korejski film, dokumentarec z naslovom Bili smo tam (We were there).

Dokumentarni film osvetljuje zakulisje korejske plezalske ekspedicije, ki se je leta 1995 v Pakistanu srečala s slovenskim alpinistom Slavkom Svetičičem. Ekipa korejskih plezalcev je želela preplezati smer Gasherbrum 4, tako imenovano "bleščečo steno".V baznem taboru ob vznožju sta jih pričakala hud mraz in visoka snežna odeja.

Med pripravami so se srečali z drugo odpravo, ki jo je vodil Slovenec Slavko Svetičič; njegov namen je bil samostojno preplezati Gasherbrum 4. Korejska ekspedicija je med plezanjem zadnja videla Slavka, kmalu zatem so za njim izgubili vsakršno sled in radijsko zvezo. Zaradi slabih vremenskih razmer je korejska ekspedicija odpovedala naskakovanje vrha in se je z istim ciljem vrnila dve leti pozneje. Plezalci so tokrat uspešno osvojili vrh, ob sestopu pa so zavoljo topljenja snega našli Slavkovo truplo.

Za vstopnico boste odšteli 4,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.