Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Bitka za ranjence

Direktor Dražen Levojevič je kot žaljive in neresnične ocenil izjave ene izmed t Žurnal24 main
Bolnišnica izgublja status splošne regijske bolnišnice.
 

Zakona o zdravstveni dejavnosti

Poudarki. Predlog zakona v ničemer ne nakazuje zaprtja bolnišnic ali oddelkov in ne govori o premeščanju oddelkov iz ene v drugo bolnišnico. Nakazuje pa potrebo po preusmeritvi, in sicer iz stacionarne oziroma bolnišnične v ambulantno obravnavo. Nakazuje manjše potrebe po pediatričnih in ginekoloških storitvah ter večje po obravnavi kroničnih bolnikov in stanj ter po zagotavljanju zdravstvene nege. Vse to naj bi se dogajalo postopoma in v sklopu ekonomskih možnosti države, so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Predlog novega zakona o zdravstveni dejavnosti Brežičani razumejo kot ukinitev njihove bolnišnice, zato bijejo plat zvona. Minister za zdravje Borut Miklavčič jih miri, da se to ne bo zgodilo, napoveduje pa precejšnje spremembe. V prvi vrsti poudarja skrb za strokovnost in kakovost ter prilagajanje dejanskim potrebam. To pomeni več ambulantnega zdravljenja in ustanovitev specializiranih bolnišnic.

Kaj manjka bolnišnici
V Sloveniji imamo na sekundarni ravni 26 bolnišnic, med njimi Splošno bolnišnico Brežice, ki ima kirurški, interni, pediatrični in ginekološko-porodniški oddelek. Bolnišnica ima stoletno tradicijo, živi z lokalno skupnostjo (ta jo tudi moralno in finančno podpira), posluje pozitivno. Da bi bolnišnico ohranili, so pred dnevi zaposleni pristali celo na petodstotno znižanje plač.


Miklavčič bolnišnici očita sporne programe in slabo zasedenost kapacitet, saj naj bi bil otroški oddelek lani zaseden le polovično. Glavni ministrov poudarek pa je: “Zaradi zahtev po kakovosti morajo bolnišnice zagotoviti opravljanje dejavnosti z lastnimi kadri, in to v rednem delovnem času, pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči ter pri ambulantni in stacionarni obravnavi pacientov.” In v tem grmu lahko tiči strah Brežičanov, kamor prihajajo na dežurstvo zdravniki tako iz Celja kot iz Zagreba. Direktor Dražen Levojevič ministra poziva, naj dokaže domnevno slabšo kakovost oskrbe.

Prevzem Novomeščanov
Na ministrovo pobudo sta vodstvi brežiške in novomeške bolnišnice že sedli skupaj in govorili o delitvi dejavnosti. Po Levojevičevih besedah so Novomeščani pripravljeni takoj prevzeti tri oddelke, pozneje še interno, s čimer se v Brežicah ne strinjajo; podporo imajo tudi v občinski politiki, ki je zagrozila z državno nepokorščino.

“Nič ne bomo selili”
“Zakon v nobeni opredelitvi ne navaja ukinitve katere izmed slovenskih bolnišnic ali oddelka, temveč postopno preusmeritev k večjemu zadovoljevanju potreb ljudi in višji kakovosti zdravstvene dejavnosti. Predvidena je tudi specializacija posameznih bolnišnic za posamezna specifična zdravstvena stanja,” navaja Miklavčič. Če smo pravilno dojeli namig ministrstva, naj bi imela brežiška bolnišnica status negovalne bolnišnice, poleg tega pa naj bi paciente tam le ambulantno obravnavali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.